Latvijas Universitātes tēls - kāds tas ir, kā veidojas un kā tiek komunicēts

Vadītājs: I. Austers Ieva Strode un Zaiga Kazāka
Pētījuma uzmanības fokusā bija LU tēls sabiedrībā, priekšstati par LU, kuri veidojas gan no negatīvajām un pozitīvajām studentu atsauksmēm. Katram studentam vai augstskolas reflektantam ir izveidojies savs viedoklis (bieži vien – stereotipisks) par to, ko viņš sagaida no LU. Papildus šo divu grupu viedokļiem, lai labāk saprastu priekšstatu un stereotipu par LU veidošanos un komunikāciju sabiedrībā, tika pētīti arī Latvijas vidusskolu skolotāju un LU pasniedzēju viedokļi. Skolēnu un skolotāju izlašu demogrāfisko rādītāju kopsavilkumi attēloti 1. un 2. grafikā.
 
1. grafiks. Skolēnu izlases demogrāfiskie rādītāji.
 
2. grafiks. Skolotāju izlases demogrāfiskie rādītāji
 
Bez skolnieku un skolotāju izlasēm pētījuma ietvaros tika aptaujāta arī reprezentatīvas LU studentu un pasniedzēju izlases. Kopā tika aptaujāti 556 studenti un 37 pasniedzēji.
 
1. tabula. Pētījumā aptaujāto LU studentu sadalījums pa fakultātēm
 
Fakultātes
n
Teoloģijas fakultāte
6
Juridiskā fakultāte
11
Filoloģijas fakultāte
23
Pedagoģijas un psiholoģijas fakultāte
67
Vēstures un filozofijas fakultāte
29
Ekonomikas un vadības fakultāte
201
Bioloģijas fakultāte
12
Fizikas un matemātikas fakultāte
47
Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāte
22
Ķīmijas fakultāte
14
Medicīnas fakultāte
31
Sociālo zinātņu fakultāte
49
Moderno valodu fakultāte
44
Kopā
556
 
Kā plašākai auditorijai interesants pētījuma rezultāts minama LU popularitāte (minēšanas biežums starp trim labākajām Latvijas augstskolām) visu aptaujāto izlašu pārstāvju vidū. Trešajā un ceturtajā grafikā attēloti Latvijas 12. klašu skolēnu un skolotāju atbilžu par labākajām Latvijas augstskolām atsevišķu mācību iestāžu nosaukšanas biežumi.
 
3. grafiks. Latvijas 12. klašu skolēnu atbildes uz jautājumu par labākajām Latvijas augstskolām (procenti no visiem respondentiem, kuri nosaukuši attiecīgo augstskolu).
 
4. grafiks. Latvijas vidusskolu skolotāju atbildes uz jautājumu par labākajām Latvijas augstskolām (procenti no visiem respondentiem, kuri nosaukuši attiecīgo augstskolu).
 
Pētījuma rezultātā ir izveidota un aprobēta metode viedokļu pētījumiem par LU un Latvijas augstākās izglītības sistēmu kopumā, ko iespējams izmantot atkārtotos pētījumos, lai novērtētu sabiedrības viedokļu izmaiņas dinamiku.