2019. gada 29. aprīlī plkst. 17.30 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Šveices lasītavas Rīgā pasākumu ietvaros) notiks šveiciešu rakstnieka, bijušā ilggadīgā Šveices Nacionālās padomes deputāta un uzņēmēja Fransuā Lēba (Françua Loeb) lasījumu vakars un diskusija. Pasākums notiks vācu valodā.

Pasākuma dalībniekus ar uzrunām sveiks Šveices Konfederācijas vēstniecības Latvijā vēstnieka vietnieks Aldo de Luka (Aldo de Luca), LU Humanitāro zinātņu fakultātes asoc. profesore  Dr. philol. Tatjana Kuharenoka, Šveiciešu biedrības Baltijā prezidents Hanss Pēteris Pletšers (Hans Peter Pletscher).

Pasākumā ar muzikālo priekšnesumu piedalīsies vijolnieks Reinis Galenieks

 Fransuā Lēbs lasīs fragmentus no saviem īsstāstu krājumiem „Buchhandlung zum goldenen Buchstaben” un „Zeitweichen”, kā arī fragmentus  no savas jaunās atmiņu grāmatas par Frīdrihu Dīrenmatu.

Šveiciešu rakstnieks, politiķis un uzņēmējs Fransuā Lēbs dzimis 1940. gadā. Viņš dzimis un izaudzis Bernē. 1965. gadā Fransuā Lēbs absolvēja Šveices Sv. Galena universitāti, iegūstot ekonomista diplomu. Strādāja dažādos Kanādas un Šveices uzņēmumos.

Pēc tēva, Viktora Lēba nāves viņš vadīja gandrīz trīsdesmit gadus tradicionālo universālveikalu LOEB Bernē, kuru dibināja viņa vecvectēvs 1881. gadā .

Papildus savai uzņēmējdarbībai Fransuā Lēbs ilgus gadus ļoti aktīvi darbojās politikā. Bija ievēlēts Šveices pilsētas Muri pašvaldības padomē, Bernes kantona Lielajā Padomē, no 1987. gada līdz 1999. gadam tika ievēlēts par Šveices Konfederācijas Nacionālās padomes deputātu. Jau studiju gados Fransuā Lēbs aizrāvās ar rakstniecību, kas pēc aiziešanas pensijā kļuva par viņa aicinājumu.

Savus pirmos “fast-read- romānus” viņš regulāri publicēja ar pseidonīmu Bruno A. Nauser NZZ (“Neue Zürcher Zeitung”) nedēļas laikrakstā. 1994.gadā  tika izdota pirmā grāmata “Wegwerfwelten”.

Ar rakstnieka īsto vārdu tika publicēti daudzi romāni un stāstu krājumi, tai skaitā "Lea un Siegfried".

Impulsu rakstnieka literārajai darbībai deva cits pasaulslavens šveiciešu rakstnieks Frīdrihs Dīrenmats (Friedrich Dürrenmatt), ar kuru Fransuā Lēbu saistīja draudzība.

Reinis Galenieks ir labi pazīstams latviešu vijolnieks. No 1968. līdz 2005. gadam viņš bija Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis. Orķestra sastāvā koncertējis un vadījis turnejas daudzās Eiropas valstīs un Japānā.

Dalīties