Puzuru veidošanas darbnīcas nodarbībā LU HZF. Foto: LU HZF.

Šonedēļ Latvijas Universitātē (LU) pulcējas ne tikai studenti, bet Universitātes gaiteņos sastopami arī skolēni no visas Latvijas skolām. Skolēnu iemīļotais pasākums "Studenta kurpēs" norit no 22. līdz 28. aprīlim, kad vidusskolēni kopā ar izvēlētās programmas studentu apmeklē lekcijas, seminārus un citus pasākumus. Par to, kā gāja pasākumā un kā viņi to vērtē, stāsta LU studenti un vidusskolēni, kuru viesošanās Universitātē jau noslēgusies.

LU Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) Franču filoloģijas (BSP “Filoloģija”) 1. kursa studente Alise Luīze Zīliņa stāsta: “Man kā studentei šī bija jauna un interesanta pieredze. Ceru, ka kopā pavadītā diena manām “ēnām” palīdzēs veikt lielo izvēli pēc vidusskolas beigšanas. 12. klasē arī es piedalījos “Studenta kurpēs”, toreiz ēnoju citas fakultātes, nevis HZF studentu, bet šī pieredze man palīdzēja saprast, ar ko vēlos saistīt savu nākotni, tāpēc arī šogad pieteicos šim pasākumam, bet šoreiz jau kā studente, nevis skolniece. Bija jauki pavadīt vienu dienu kopā ar skolniecēm – Kristīni Mariannu Savicku no Liepājas Valsts ģimnāzijas 12. klases un Ilzi Zili no Daugavpils Valsts ģimnāzijas 12. klases. Man patiesi liels prieks, ka skolēni izrāda interesi par studijām LU un ir gatavi ceļā no mājām pavadīt vairākas stundas, tikai lai iepazītu studiju procesu. “Studenta kurpēs” sniedz lielisku iespēju iepazīt interesējošo programmu jau pirms studiju uzsākšanas.” 

Savukārt Alises līdzgaitnieces - skolnieces uzsver unikālo iespēju satikt studentu, izjust viņa ikdienu, iepazīt Universitātes dzīvi, vidi un atmosfēru, kā arī izbaudīt svarīgāko – piedalīties nodarbībās, iepazīt pasniedzējus un izprast valodu apguves procesus. “Jau no paša rīta tiku sagaidīta ar smaidiem un ļoti atsaucīgu attieksmi, kas atstāja burvīgu iespaidu par Universitātes studentiem un vidi kopumā. Dienas garumā es saņēmu atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem un pat vairāk! Dalība šajā pasākumā noteikti ir ietekmējusi manu skatpunktu attiecībā pret nākotnes programmas izvēli, kā arī atstāja patīkamu gandarījuma izjūtu,” atminas Kristīne Marianna Savicka. Savukārt skolniece Ilze Zile uzsver, ka "pasākuma laikā bija laba iespēja izvērtēt manu personīgo vēlēšanos studēt un apdomāt visus “par” un “pret”, kas man ir būtiski.” 

HZF bakalaura studiju programmas “Latvistika” (bij. "Baltu filoloģija") 2. kursa studente Paula Lāce, kura pasākumā “Studenta kurpēs” piedalās trešo reizi, stāsta, ka, būdama skolniece, arī izmantojusi šo iespēju jau mācoties 11. klasē. “Tajā laikā izdzīvojos 19. gs. latviešu literatūras vēstures pasaulē kopā ar tābrīža Baltu filoloģijas 1. kursa studentiem – lielisks atspēriens, lai saprastu, vai izvēlētais studiju virziens ir tas īstais. Ar tādu domu arī tagad labprāt piedāvāju topošajiem studentiem sekot manām gaitām – jautāt jebkādus interesējošus jautājumus, izstaigāt fakultāti, iepazīties ar docētājiem, izzināt, kādi ir izvēles kursi,” skaidro Paula. 

Iepriekšējās reizēs, piedaloties “Studenta kurpēs", studente skolēniem ļāvusi izjust studiju ikdienu. Šoreiz viņas viešņai Paulai Bērziņai, Talsu Valsts ģimnāzijas 12. klases skolniecei, bijusi lieliska iespēja pieredzēt lietuviešu valodas vieslekciju Viļņas Universitātes docētāju vadībā, kā arī pievienoties Aleksandra Čaka memoriālā muzeja apmeklējumā. 

Kā atzīst pati skolniece Paula: “Šodien gūtā pieredze atstāja labu iespaidu par Latvistikas programmu. Bija patīkami sajust to brīvo un nepiespiesto gaisotni, kāda veidojas, atrodoties starp cilvēkiem, kuriem ir līdzīgas intereses.” 

Par pasākumu “Studenta kurpēs” 

LU rīkotais pasākums “Studenta kurpēs” dod iespēju ikvienam vidusskolēnam vienu dienu iejusties studenta lomā, iepazīstoties ar studijām LU. Skolēnam kopā ar studentu ir iespēja piedalīties studiju procesā – lekcijās, semināros un laboratorijas darbos, iepazīt mācībspēkus, studiju programmu un infrastruktūru, uzzināt, kādas prasmes nepieciešamas, studējot attiecīgajā programmā, un kādas ir iespējas radoši izpausties ārpus studijām. 

Dalīties

Saistītais saturs

Noslēdzies “Studenta kurpēs”! Skolēna pieredze Latvijas Universitātē
03.05.2024.

Noslēdzies “Studenta kurpēs”! Skolēna pieredze Latvijas Universitātē

Iepazīstot nākotnes studijas: viena diena “Studenta kurpēs”
29.04.2024.

Iepazīstot nākotnes studijas: viena diena “Studenta kurpēs”

Piedzīvotais “Studenta kurpēs”
25.04.2024.

Piedzīvotais “Studenta kurpēs”