Publicitātes foto.

Latvijas Universitāte (LU) turpina aktīvi strādāt pie zināšanu un tehnoloģiju pārneses procesu attīstības un jaunu izaugsmes iespēju nodrošināšanas. 10. aprīlī parakstīts sadarbības līgums starp LU un Komercializācijas reaktoru (KR) pārvaldošo SIA FNG Invest. Tas dos iespēju saņemt praktisku, prognozējamu un mērķētu atbalstu LU pētniekiem viņu radīto zināšanu un tehnoloģisko objektu valorizācijā un to attīstības turpināšanā, nepārtraucot pētnieku akadēmisko karjeru.

Līgums parakstīts ar mērķi veicināt inovāciju un LU radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi, pusēm savstarpēji sadarbojoties un izmantojot KR metodiku. KR ir starptautiska platforma, kura specializēta pētniecības darba rezultātu un intelektuālā īpašuma komercializācijas jomā. KR tiešsaistes apmācību programmas mērķis ir sagatavot pētniekus zinātniski pamatotam tālākam  inovāciju procesam, rast līdzsvaru starp pētnieciskajām un uzņēmējdarbības interesēm, apgūt zināšanas esošo projekta vājo vietu identifikācijai un visbīstamāko risku mazināšanai, kopumā gatavojot pētniekus jaunuzņēmumu izveidei.

LU pētnieku un KR atlasītu ambiciozu uzņēmēju klātienes tikšanās, kurā pētnieki prezentē savas izstrādnes, būs sākumpunkts, kurā tiks risināta kritiskā inovācijas procesa problēma – apvienota uzņēmējdarbība un pētniecība. Tiks veidotas LU pētnieku, kuri pārzina radīto tehnoloģiju un spēj to attīstīt un pielāgot ražošanas vajadzībām, un uzņēmēju, kuriem ir biznesa izpratne un prasmes, komandas, lai soli pa solim veidotu zinātnē balstītu biznesu, izveidojot prototipa uzņēmumus un gatavojoties investīciju piesaistei. Uzņēmējiem kļūstot par uzņēmumu vadītājiem, pētnieki varēs turpināt pētījumus LU, vienlaikus veidojot jaunizveidotā uzņēmuma zinātnisko izcilību un pamatvērtību.

Kopumā šādi praktiski tiks atbalstīta LU radītā intelektuālā īpašuma valorizācija, radot jaunus, pieprasītus, uz augstām tehnoloģijām un zināšanām balstītus produktus un pakalpojumus to izmantošanai privātajā un publiskajā sektorā Latvijā un ārvalstīs.

Dalīties