Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Iepazīt nākotnes profesijas! Šonedēļ norisināsies Ēnu diena 2024, kuras laikā 1.-12. klašu skolēniem būs iespēja izpētīt sev interesējošu profesiju un vērot speciālistu darba ikdienu. Latvijas Universitāte (LU) šogad uzņems teju 100 ēnotājus, lai iepazīstinātu skolēnus ar pētnieku, mācībspēku un citām profesijām.

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.  

“Nereti skolā mūsu priekšstati par dažādām profesijām un nozarēm ir visai idealizēti vai tieši pretēji – kādas mēs pat nezinām vai nepamatoti uzskatām par neinteresantām vai nevērtīgām. Ēnu diena ir labākais veids, kā skolēniem patiesi iepazīt konkrētu jomu un specialitāti pirms izdarīt nopietnas izvēles par tālāko studiju vai vēlamo darbavietu. Priecājos, ka Latvijas Universitātes saimē ir tik atvērti kolēģi, kuri gadu no gada uzņem pie sevis pašus zinātkārākos skolēnus no visas Latvijas. Tā mēs palīdzam jauniešiem izvirzīt lielus mērķus un ieraudzīt labāko ceļus, kā līdz tiem nonākt,” akcentē LU rektors Gundars Bērziņš.   

Šogad Ēnu dienā piedalās vairāk nekā 35 LU darbinieki, aptverot dažādas jomas. Skolēniem tās laikā būs iespēja iepazīt filiāļu vadītāju, pētnieku, sporta treneru, centru un institūtu direktoru un docentu darba ikdienu un līdzdarboties dažādās aktivitātēs.  

LU tradicionāli piedalās Ēnu dienā, lai iepazīstinātu skolēnus ar dažādu jomu specialitātēm un ļautu skolēniem spert spēcīgākus soļus savas karjeras izvēlē. Ēnu dienas laikā LU darbinieki ne tikai iepazīstina ar sava darba specifiku, bet arī ieskicē izglītības nozīmi, nepieciešamo prasmju attīstīšanu un skaidrotu mūsdienu prasības dažādās nozarēs, kas palīdzētu skolēniem sagatavoties savām nākotnes izvēlēm gan izglītībā, gan darba tirgū.  

Dalīties