Foto: Kristaps Lapiks

26. martā noslēdzies līdzšinējā LU rektora profesora Indriķa Muižnieka pilnvaru termiņš.

Rektora Indriķa Muižnieka deviņus gadus ilgajā pilnvaru termiņā LU ir kļuvusi par vienu no četrām Latvijas zinātnes universitātēm, formulējot četrus stratēģiskās specializācijas virzienus – dabaszinātnes, sociālās, humanitārās un medicīnas un veselības zinātnes. Šis statuss un turpmākais attīstības virziens ir nostiprināts Ministru kabineta noteikumos, kā arī iekļauts LU Stratēģijā 2021. - 2027. gadam.

Kopš 2016. gada ir būtiski audzis LU zinātnieku publikāciju skaits starptautiskos zinātnes izdevumos, pēdējos trīs gados sasniedzot un pārsniedzot 1000 publikāciju gadā; būtiski augusi arī publikāciju kvalitāte. Lai LU veiktais zinātniskais rezultāts dotu lielāku pienesumu sabiedrībai, daudz panākts ar mērķtiecīgas zinātnes komunikācijas palīdzību. Izveidoti un darbojas LU Inovāciju centrs un zinātnes un biznesa laboratorija “UniLab”, kas izveidota sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti. Tas veicinājis universitātes zinātnisko sasniegumu licenžu apriti.

Šajā laika periodā sasniegts 10% pieaugums studējošo skaitā. Vispopulārākās studiju programmas ir ārstniecība, tiesību zinātnes un komunikācijas zinātnes, un LU, raugoties vienotās pieteikšanās sistēmas datos, ir neapšaubāmi populārākā Latvijas studētgribētāju izvēle: studijām LU piesakās teju puse no tiem, kas vēlas iegūt augstāko izglītību. Universitāte kļuvusi par starptautiskās universitāšu alianses “Forthem” biedru. Globālās Covid-19 pandēmijas laikā LU veiksmīgi ieviesa virkni jaunu risinājumu studiju nodrošināšanai e-vidē.

Ļoti nozīmīgu lomu universitātes attīstībā devusi ciešā sadarbība ar studējošajiem, kas darbojas visās pārvaldības institūcijās, tostarp LU Padomē, Satversmes sapulcē un Senātā. Sociālās atbildības jomā LU ir kļuvusi “jaunāka”; darbu uzsākuši un turpina virkne jauno pētnieku. I. Muižnieka pilnvaru laikā LU saimei rasta iespēja nodrošināt veselības apdrošināšanu un vairāk nekā divkārt audzis akadēmiskā personāla vidējais atalgojums.

Indriķis Muižnieks veiksmīgi turpinājis aizsākto LU infrastruktūras attīstību, un jaunais Akadēmiskais centrs kļuvis par ne tikai studentiem un darbiniekiem, bet arī visai sabiedrībai atvērtu platformu. Izveidota un stiprināta sadarbības ar Rīgas domi, skolām visā Latvijā un virkni citu institūciju. Šajā laikā LU saime kļuvusi bagātāka ar sešiem institūtiem, tai pievienojusies Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskola un tās filiāles, kā arī viena koledža. Tuvākajā laikā plānota Banku augstskolas pievienošanās LU. Šī institucionālā daudzveidība nu jānostiprina LU iekšējās konsolidācijas procesos.

“Zaļās universitātes” virziens šajā laikā stiprināts tiktāl, ka universitātes dokumentu aprites modeli var dēvēt par videi draudzīgu un elektronisku, un I. Muižnieks aicina – turpināsim šo pārvaldes modeli! “Zaļās universitātes” principi stingri tiek ievēroti arī Akadēmiskā centra veidošanā un esošās infrastruktūras uzturēšanā, kur aktīvi iesaistās arī LU Ekopadome.

Dr. hab. biol. Indriķis Muižnieks ir profesors mikrobioloģijas apakšnozarē, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, dzimis 1953. gada 9. jūlijā. 1976. gadā viņš ieguva bioloģijas un ķīmijas pasniedzēja kvalifikāciju Latvijas Valsts Universitātē (pašreiz – Latvijas Universitāte).  Indriķis Muižnieks ieņēma Bioloģijas fakultātes Augu fizioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja amatu (1992-1998), 1997. gadā tika iecelts par Bioloģijas fakultātes dekānu. 2000. gadā uzņēmās Latvijas Universitātes zinātņu prorektora pienākumus, līdz 2015. gadā tika ievēlēts par LU rektoru. 2020. gadā viņu apstiprināja uz otro rektora pilnvaru termiņu.

LU saime profesoram Indriķim Muižniekam izsaka lielu pateicību par ieguldīto darbu un vēl veiksmes tālākajā akadēmiskajā ceļā!

Dalīties