Foto no projekta «Kvantu tehnoloģiju iniciatīva» atklāšanas pasākuma. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte

Latvija un vēl 17 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir parakstījušas deklarāciju par kvantu tehnoloģijām, atzīstot kvantu tehnoloģiju stratēģisko nozīmi ES zinātniskajā un rūpnieciskajā konkurētspējā un apņemoties sadarboties pasaules klases kvantu tehnoloģiju ekosistēmas izveidē visā Eiropā. Deklarācijas mērķis ir padarīt Eiropu par pasaules “kvantu ieleju”, kas ir pasaules vadošais reģions kvantu izcilības un inovācijas jomā.

“Latvijā jau šobrīd ir izveidojusies izcilība vairākās kvantu tehnoloģiju jomās – kvantu algoritmu, kvantu nanoelektronikas, kvantu sensoru un komunikācijas jomā. Jau šobrīd sadarbojamies ar Eiropas vadošajiem kvantu skaitļošanas centriem un kopīgi esam izveidojuši virtuālo Eiropas kvantu programmatūras institūtu, attīstām kopīgus zinātniskos projektus un esam sadarbības partneris Eiropas Augstas veiktspējas datošanas kopuzņēmuma “EuroHPC” iegādātā kvantu datora aprobācijā Polijā. Latvijā, izveidojot Latvijas Kvantu iniciatīvu, esam vienojušies ar kolēģiem koordinēt un sadarboties Latvijas mērogā, taču pievienošanās Eiropas deklarācijai pa kvantu tehnoloģijām pavērs plašākas iespējas ne tikai pētniecībā, bet arī iespējas jau uzkrāto pieredzi pielietot visa Eiropas reģiona attīstībā,” stāsta Latvijas Universitātes profesors Andris Ambainis.

“Eiropas deklarācija par kvantu tehnoloģijām apliecina ES valstu, kuras ir izveidojušas savas nacionālās kvantu programmas vai iniciatīvas, apņēmību sadarboties Eiropas kopējās labklājības vārdā. Latvijai tā ir iespēja apliecināt savu piederību tehnoloģiski un ekonomiski attīstītāko valstu kopai kvantu tehnoloģiju nozarē. Latvijas zinātnieki jau šobrīd ir apliecinājuši savu konkurētspēju gan rakstot augstas ietekmes publikācijas pasaules vadošajiem zinātniskajiem žurnāliem, gan iegūstot Eiropas grantus un projektus konkursos ar augstu izcilības latiņu, taču nevaram sacensties investīciju ziņā ar valstīm, kuras iegulda simtiem miljonu un pat miljardus, lai attīstītu kvantu tehnoloģijas. Tādēļ sadarbība visas Eiropas Savienības līmenī ir iespēja arī mazajām valstīm sniegt pilnvērtīgu ieguldījumu un izmantot kopīgas priekšrocības augsto tehnoloģiju jomā, tai skaitā praktiskos industrijas pētījumos un pat produktu izstrādes procesos,” atzīmē Latvijas Universitātes profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Jānis Paiders, Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietnieks cilvēkkapitāla, zinātnes un inovāciju attīstības jautājumos uzsver: “Kvantu tehnoloģijas aptver plašu nozaru lauku un iekļauj profesionāļus, kuri pārstāv datorzinātnes, fizikas, elektronikas, sensoru iekārtu ražošanu, sakaru tīklu veidošanu un citas. Šo tehnoloģiju attīstībai svarīga ne tikai katras jomas un zinātnieku individuālie sasniegumi, bet arī sadarbība plašākā mērogā – starp nozarēm un starp valstīm. Sadarbība pāri institūciju un valstu robežām dod pievienoto vērtību gan zinātniekiem, gan valstij kopumā, jo panākumi piesaista jaunas investīcijas un cilvēkus. Ir svarīgi, lai cilvēki, kuri ir spējīgi strādāt augsto tehnoloģiju jomās, vēlētos dzīvot un strādāt Latvijā un kopīgi attīstīt Latvijas konkurētspēju”.

Kvantu tehnoloģiju ekonomiskā un stratēģiskā nozīme Eiropas Savienībā ir skaidri iezīmēta – tām ir augsta prioritāte ES suverenitātes nodrošināšanā. Tas apliecināts arī Eiropas ekonomiskās drošības stratēģijā un Eiropas Komisijas izstrādātajos ieteikumos par desmit tehnoloģiju jomām, kas kritiski svarīgas ES ekonomiskajai drošībai. ES veiktās aktivitātes, tostarp, Eiropas Augstas veiktspējas datošanas kopuzņēmums “EuroHPC” , iniciatīva “Quantum Technologies Flagship”,  desmit gadu ilgā Eiropas Kvantu komunikācijas infrastruktūras iniciatīva “EuroQCI”, kā arī dalībvalstu nacionālo kvantu iniciatīvu izveide ir vērstas uz pētniecības un industrijas attīstību, kopumā ieguldot jau vairāk nekā 8 miljardus eiro kvantu tehnoloģijās.

Pievienojoties Eiropas deklarācijai par kvantu tehnoloģijām, dalībvalstis apņemas savstarpēji sadarboties un kopīgi ar Eiropas Komisiju stādāt, lai veidotu un attīstītu Eiropas pētniecības un izstrādes programmas, koordinētu un attīstītu kvantu tehnoloģiju produktu izstrādi, jaunuzņēmumu izveidi un biznesa industrijas iesaisti, veicinātu vienota kvantu komunikācijas tīkla izveidi un pielietojumu gan uz Zemes, gan kosmosā. Tāpat dalībvalstis apņemas kopīgi īstenot investīciju piesaisti, nepieciešamo augsto prasmju un zināšanu vairošanu, kā arī stiprināt ES ekonomisko drošību, attīstot kvantu šifrēšanas tehnoloģijas un nepārtraukti pārraugot iespējas un riskus sadarboties ar trešajām valstīm un starptautiskajām organizācijām.

Līdz šim deklarāciju ir parakstījušas 18 dalībvalstis: Horvātija, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Itālija, Latvija, Nīderlande, Rumānija, Spānija, Slovākija, Slovēnija un Zviedrija.

Latvijas zinātnieki jau šobrīd ir iesaistīti ES kvantu tehnoloģiju aktivitātes – gan iniciatīvā “Quantum Technologies Flagship”, gan Eiropas Kvantu komunikācijas infrastruktūras iniciatīvā “EuroQCI”, gan Eiropas Augstas veiktspējas datošanas kopuzņēmuma “EuroHPC” kvantu datora aprobācijā. Tāpat Latvijas vadošie zinātnieki un mācībspēki no Latvijas Universitātes, LU Cietvielu fizikas institūta, LU Matemātikas un informātikas institūta un Rīgas Tehniskās universitātes ir izveidojuši Latvijas Kvantu iniciatīvu, kas pārrauga un koordinē ar kvantu tehnoloģijām saistītās aktivitātes Latvijā. Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansētais projekts “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva”, ko realizēs apvienībā iesaistītie partneri, sniedz nozīmīgu ieguldījumu kvantu tehnoloģiju pētniecībā Latvijā un veicina nākotnes darba tirgum noderīgu augsta līmeņa digitālo prasmju apguvi.

Plašāk par Eiropas deklarāciju par kvantu tehnoloģijām

Plašāk par Latvijas Kvantu iniciatīvu

Dalīties

Saistītais saturs

LU paraksta memorandu par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā
19.10.2023.

LU paraksta memorandu par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā

Atklāts augsto digitālo prasmju apguves projekts “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva”
08.03.2023.

Atklāts augsto digitālo prasmju apguves projekts “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva”