Lai uzlabotu Latvijas sasniegumus sportā, Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), RTU Liepājas akadēmijas un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas zinātnieki uzsākuši nacionālas nozīmes pētniecības projektu “Inovācijas, metodikas un rekomendācijas sporta nozares attīstībai un pārvaldībai Latvijā”. To īsteno valsts pētījumu programmā (VPP) "Sports". Projekts ilgs līdz 2026. gada nogalei, un tā laikā plānots pilnveidot tehniskajos sporta veidos nepieciešamā aprīkojuma novērtēšanu un izstrādāt metodes sportistu funkcionālo spēju un veselības monitorēšanai un treniņu efektivitātes veicināšanai.

Projekts veicinās ne tikai pētniecībā un datos balstītas nozares politikas attīstību, bet uz radītās zinātniskās informācijas bāzes arī tiks attīstītas jaunas pieejas nozares izaugsmei. 

"Šī ir unikāla iespēja apvienot Latvijas labākos pētniekus, kuriem ir pieredze un iestrādes sadarbībā ar Latvijas sporta nozares pārstāvjiem, lai iegūtu savstarpējas sadarbības sinerģiju un spētu īstenot VPP “Sports” izvirzītos uzdevumus," uzskata projekta vadītāja, RSU asoc. prof. Dr. med. Signe Tomsone.

Projekta izpildē iesaistīta vairāk nekā 80 cilvēku liela starpdisciplināra pētnieku grupa, kurai ir kompetences sporta zinātnes, datorzinātnes, bioloģijas, fizikas, medicīnas un inženierzinātņu jomās. Papildus tajā tiks iesaistīti visdažādākie sporta jomas pārstāvji – ne tikai sportisti, treneri, bērnu un jauniešu vecāki, bet arī speciālisti, kuri ir strādā sportistu veselības pārraudzības jomā (sporta ārsti, ārsti, fizioterapeiti, u.c.), sporta nozares vadītāji un politikas veidotāji.  

Projekta īstenošanai tika iegūts valsts budžeta finansējums teju 4,2 miljonu EUR apmērā Latvijas Zinātnes padomes izsludinātā valsts pētījumu programmas “Sports” atklātajā konkursā. Atbilstoši VPP “Sports” uzdevumiem, projekta aktivitātes  plānotas atsevišķās  darba grupās: 

  • sporta tehnoloģiju attīstība, kura fokusēsies uz tehnoloģiju un rīku izstrādi, lai nodrošinātu tehniskajos sporta veidos nepieciešamā aprīkojuma materiālu īpašību pārbaudi un uzlabošanu. Plānotās aktivitātes saistās ar RTU līdzšinējām iestrādēm  triboloģijas, metroloģijas un slīdēšanas īpašību izpētei dažādām mašīnbūves nozares detaļām un to kopsavilkumiem, tai skaitā renes sporta veidu sliecēm. RTU plāno attīstīt arī kompozītmateriālus sporta aprīkojuma būvei, aerodinamikas simulācijas un optimizāciju.
  • sportā iesaistīto veselība, kura attīstīs pētniecības metodes un zināšanu bāzi veselības un sporta zinātnēs par sportistu veselību, funkcionālām spējām, treniņu metodikām un pieejām sasniegto rezultātu efektivitātes paaugstināšanai, fokusējoties uz trijām mērķa grupām – pielāgotā sportā un tautas sportā iesaistītie sportisti, kā arī sportā iesaistītie bērni un jaunieši. 
  • sporta nozares pārraudzība, kura analizēs galvenos sporta attīstības statistikas rādītājus un izstrādās rīku sporta statistikas apkopošanai un izmantošanai, kā arī izstrādās sporta infrastruktūras klasifikatoru un kritērijus sporta infrastruktūras novērtēšanai, sagatavos rekomendācijas sporta infrastruktūras plānošanai un vadīšanai Latvijā.  

Aicinām sekot līdzi projekta aktivitātēm https://www.facebook.com/RSU.VSZF un pieteikties projekta jaunumu ziņu lapas saņemšanai https://www.rsu.lv/form/pieteikums-imrsportslv

Dalīties

Saistītais saturs

Melnajos stārķos Latvijā atklāta paaugstināta dzīvsudraba koncentrācija
20.03.2024.

Melnajos stārķos Latvijā atklāta paaugstināta dzīvsudraba koncentrācija