Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Pagājušajā nedēļā, 22. februārī, Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā darba vizītē viesojās Satiksmes ministrs Kaspars Briškens. Tika apspriestas kopīgi risināmās problēmas un sadarbība dažādos virzienos – Akadēmiskā centra un RailBaltica sinerģiskā attīstība, jaunā Torņakalna reģionālā stacija, Eiropas Zaļais kurss un LU studentu iniciatīvas.

Kā vizītes ietvaros norādīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens, “Šobrīd visredzamākais būvniecības objekts, kas tuvojas Latvijas Universitātei, ir Eiropas sliežu platuma dzelzceļš RailBaltica un ar to saistītā jaunā Torņakalna stacija. Ņemot vērā, ka LU Akadēmiskais centrs uzņem arvien lielākus attīstības apgriezienus un šī vieta pulcēs cilvēku tūkstošus – studentus, zinātniekus, uzņēmējus, vietējos iedzīvotājus, nepieciešams arvien vairāk domāt par ilgtspējīga transporta pieejamību. Universitātei par labu nāk tas, ka jauno Akadēmisko centru tā veido stratēģiski nozīmīgā vietā, blakus dzelzceļam – starp lidostu Rīgu un pilsētas centru. Plānots, ka Torņakalna stacija pēc pārbūves atradīsies tuvāk Universitātei.”

LU Administrācijas un Studentu padomes pārstāvji iepazīstināja Satiksmes ministru ar Akadēmiskā centra attīstības progresu un tuvākajiem nākotnes plāniem. LU sadarbojas ar Satiksmes ministriju Akadēmiskā centra apkaimes plānošanā kopš 2009. gada, kad LU tika piešķirta valsts zeme zinātnes ēkām un sporta kompleksa būvniecībai. Nākotnē sadarbība starp Universitāti un ministriju varētu attīstīties digitalizācijas jomā, izmantojot RailBaltica ietvaros veidojamās moderno sakaru kanālu risinājumus.

Jau šogad plānots īstenot studentu virzīto ideju par kopienas dārziem, kā arī veikt uzlabojumus un īstenot dažādus studentu projektus par centra sasniedzamību ar sabiedrisko transportu un citiem videi draudzīgiem transporta līdzekļiem, zaļās enerģijas ražošanu.

LU rektors profesors Indriķis Muižnieks uzsvēra: “LU ir Latvijas nacionālā universitāte ar studentiem no visiem Latvijas novadiem – tai jābūt pieejamai gan katrā konkrētajā studiju vietā, gan valstī kopumā. Ministru kabinets pirms Ziemassvētkiem apstiprināja LU Nekustamo īpašumu attīstības plānu līdz 2027. gadam, kā ietvaros mēc turpināsim veidot Akadēmisko centru. Atrašanās līdzās stratēģiski nozīmīgai dzelzceļa infrastruktūrai, Satiksmes ministrijas stingrā apņemšanās turpināt RailBaltica Rīgas posma celtniecību dos ispēju LU studentiem un darbiniekiem strādāt dabai draudzīgā, modernā vidē, atrodoties desmit minūšu gājiena attālumā no vecpilsētas un Nacionālās bibliotēkas un arī desmit minūšu brauciena attālumā no lidostas.”

Akadēmiskajā centrā LU veido starpdisciplināru, atvērtu un uz inovācijām vērstu izcilu darba un studiju vidi. Šobrīd tur atrodas Dabas māja un Zinātņu māja, nākamā durvis vērs Rakstu māja. LU Akadēmiskajā centrā plānota arī Tehnoloģiju, Sporta, Veselības mājas, viesnīca studentiem un zinātniekiem. Akadēmiskais centrs tiek mērķtiecīgi veidots kā sabiedrībai atvērta “Rīgas zināšanu jūdzes” daļa.

Dalīties