Publicitātes attēls.

Latvijas Universitātē noslēdzies pētījums, kura dati izgaismo, ka piekļuve informācijai un zināšanām par sepsi, laicīga sepses simptomu atpazīšana un ārstēšana un efektīva aprūpe pēc sepses ir trīs būtiskākās sepses pacientu veselības aprūpes vajadzības, kuras šobrīd ir jārisina.

Šis ir pirmais pētījums Latvijā, kas veltīts cilvēkiem, kas pārdzīvojuši sepsi, un viņu aprūpētājiem. Latvijā līdz šim nav veikts neviens pētījums, kas ļautu dokumentēt sepsi izdzīvojušo pacientu un viņu aprūpētāju pieredzi, priekšstatus un vajadzības, uzsver pētījuma autori.

“Sepse ir dzīvībai bīstams stāvoklis, kad organisma reakcija uz infekciju ir ekstrēma un bojā audus un orgānus. Nereti sepses gadījumā tiek lietots apzīmējums “asins saindēšanās”, tomēr šis termins ir novecojis un neprecīzs, lai gan ikdienas sarunās to joprojām mēdz lietot,” norāda LU Medicīnas fakultātes pētniece Laura Pučeta.

Pētījuma mērķis bija gūt zināšanas par cilvēku, kuri ir pārdzīvojuši sepsi, viņu neformālo un formālo aprūpētāju pieredzi, priekšstatiem un vajadzībām sepses gadījumā. Šādas zināšanas ne tikai ļauj labāk izprast sepses pacientu un viņu tuvinieku pieredzi, bet arī meklēt tādus uzlabojumus šajā jomā, kas balstīti uz reālām pacientu un viņu aprūpētāju vajadzībām.

Kopumā pētījumā tika iegūtas 20 intervijas ar 17 cilvēkiem: 13 sepses izdzīvotājiem, diviem neformāliem aprūpētājiem (sepses izdzīvotāju bērniem), diviem medicīnas speciālistiem (ģimenes ārstu un internistu).

Lai uzlabotu sepses pacientu veselības aprūpi, pētnieki iesaka uzlabot zināšanas un izpratni par sepsi gan visiem veselības aprūpes speciālistiem, gan sabiedrībai kopumā. Tāpat ieteikts veicināt sistemātisku sepses simptomu skrīnēšanas, atpazīšanas un reaģēšanas aprūpes standartu ieviešanu slimnīcu uzņemšanas nodaļās un veicināt specializētu sepses seku un pacientu vajadzību izvērtēšanu pēc sepses, atlabšanas plāna sagatavošanu un atlabšanas uzraudzību. Pētnieki arī iesaka veicināt koordinētu un multidisciplināru ambulatoro veselības aprūpi sepses izdzīvotājiem.

Pētniece Zane Linde-Ozola uzsver, ka viens no būtiskākajiem izaicinājumiem, ar ko saskārās pētījuma dalībnieki, bija akūts informācijas trūkums par sepsi un tās sekām, tādēļ projekta laikā tika arī sagatavots informatīvs materiāls pacientiem un viņu tuviniekiem.

 

Pētījums “Sepsi izdzīvojušie pacienti un viņu aprūpētāji: pieredze un vajadzības” tika īstenots pētnieciskā projekta “Multidisciplinārs pētījums par sadzīvē iegūtas sepses pacientiem izdzīvotājiem Latvijā” (Latvijas Zinātņu padome, Nr. lzp-2019/1-0225) ietvaros.

Dalīties

Saistītais saturs

Inovatīvs pētījums atklāj klimata pārmaiņu ietekmi uz migrējošo putnu populāciju sarukumu
13.02.2024.

Inovatīvs pētījums atklāj klimata pārmaiņu ietekmi uz migrējošo putnu populāciju sarukumu

Latvijas Universitātē rada jaunu elektrības ieguves paņēmienu kosmosa misijās
07.02.2024.

Latvijas Universitātē rada jaunu elektrības ieguves paņēmienu kosmosa misijās

LU izstrādā divus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus
18.01.2024.

LU izstrādā divus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus

 LV PEAK “Ekonomikas barometrs”:  2024. gadā Latvijas ekonomikā atgriezīsies izaugsme
18.01.2024.

LV PEAK “Ekonomikas barometrs”: 2024. gadā Latvijas ekonomikā atgriezīsies izaugsme