No kreisās: Inta Mieriņa, Andris Ambainis, Ina Druviete, Indriķis Muižnieks, Vjačeslavs Kaščejevs, Una Riekstiņa, Raivis Bičevskis un Andra Kalnača. Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

11. janvārī Latvijas Universitātes (LU) jaunievēlētie tenūrprofesori sanāca uz pirmo tikšanos, kur tika iepazīstināti ar turpmāko darba organizāciju.

“Tenūra ir jauns akadēmiskā personāla attīstības virziens un tenūrprofesors ir cilvēks, par kura izcilību mēs esam pārliecinājušies zinātnē un arī studiju darbā, un no kura mēs ceram, ka viņš veidos Universitātes atpazīstamību, Universitātes izcilību virzienos, kuros viņi ir izvēlēti. Ar viņu starpniecību mēs ceram iegūt gan doktorantu skaita, gan nozīmīgu publikāciju skaita pieaugumu, gan arī nopietnu ieguldījumu studiju programmu kvalitātes celšanā un modernizēšanā,” tenūrprofesoru lomu iezīmēja LU rektors profesors Indriķis Muižnieks, piebilstot, ka pārredzamā nākotnē tenūrprofesoru vietu skaits pieaugs, sasniedzot vairāk nekā 100 tenūrprofesoru.

Tikšanās laikā tenūrprofesori tika iepazīstināti ar tenūrprofesoru mērķiem, uzdevumiem un sasniedzamajiem rezultātiem, nepieciešamajiem resursiem darba nodrošināšanai, kā arī darba organizāciju un administratīvā atbalsta iespējām. Pārspriežot darba pienākumus, tenūrprofesori vienojās, ka būtu vērtīgi izveidot savu tenūrprofesoru klubu, kurā apmainītos ar idejām un dalītos pieredzē.

LU 2023. gada izskaņā ievēlēti seši tenūrprofesori:

  • Ph.D. Una Riekstiņa ievēlēta medicīnas bāzes zinātņu, tai skaitā farmācijas nozarē
  • Ph.D. Andris Ambainis ievēlēts datorzinātnes un informātikas zinātnes nozarē
  • Ph.D. Vjačeslavs Kaščejevs ievēlēts fizikas un astronomijas zinātnes nozarē
  • Dr. sc. soc. Inta Mieriņa ievēlēta sociālo zinātņu nozaru grupā
  • Dr. phil. Raivis Bičevskis ievēlēts filozofijas, ētikas un reliģijas nozares sociālās filozofijas apakšnozarē
  • Dr. philol. Andra Kalnača ievēlēta valodniecības un literatūrzinātnes nozares latviešu sinhroniskās valodniecības apakšnozarē

Ar tenūrprofesoru pārdomām par savu zinātņu nozari var iepazīties LU mājaslapā.

Tenūrprofesora galvenajos pienākumos ietilpst noteikt prioritārās pētniecības jomas un virzienus konkrētajā zinātņu nozarē, piesaistīt pētniecības programmas īstenošanai nepieciešamo finansējumu, vadīt pētniecības projektus, kā arī iesaistīties starptautiskos konsorcijos un projektos. Ne mazāk svarīgi ir izstrādāt studiju programmas un kursus maģistra un doktora studiju līmenī, vadīt promocijas darbu izstrādi, kā arī veicināt zinātnes nozares plašāku atpazīstamību sabiedrībā.

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātē ievēlēti 6 tenūrprofesori
29.12.2023.

Latvijas Universitātē ievēlēti 6 tenūrprofesori