Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Turpinot darbu pie Latvijas Universitātes (LU) jaunās struktūras, LU Senāts ir konceptuāli atbalstījis institucionālo pārmaiņu nepieciešamību Latvijas Universitātē, izskatot rektora priekšlikumu un sniedzot atzinumu par rektora iesniegto iekšējās konsolidācijas koncepciju, kas ir papildināts ar LU Senāta priekšlikumiem.

Pašreiz noris LU struktūras pārskatīšana ar mērķi izveidot lielākas vienības, grupējot līdzšinējās fakultātes, institūtus un centrus, tā nodrošinot starpdisciplinaritāti un līdzsvarotu resursu izmantošanu. Ar LU Senāta prezidija ierosinājumu šī gada jūnijā tika izveidotas divas fokusgrupas, lai apzinātu LU struktūrvienību pārstāvju viedokļus par iecerētajām pārmaiņām. 

Fokusgrupu darba uzdevums bija izstrādāt argumentētu atzinumu par rektora vadībā izstrādāto LU iekšējās konsolidācijas modeli tālākai tā apstiprināšanai LU Senātā. Oktobrī abu tematisko zinātņu jomu fokusgrupu darbs ir noslēdzies ar darba grupu izstrādātu atzinumu par piedāvāto LU iekšējās konsolidācijas modeli, kuru izskatījis un konceptuāli atbalstījis LU Senāts, rektors, ņemot vērā LU Senāta atzinumu, šobrīd gatavo lēmumprojektu jaunās struktūras apstiprināšanai LU Padomē. To LU Padomē iecerēts izskatīt jau novembrī.

Fokusgrupās, kuras strādāja neatkarīgi viena no otras, iesaistījās gan senatori, gan struktūrvienību virzīti pārstāvji, pulcējot dalībniekus no fakultātēm, institūtiem, centriem un LU Studentu padomes. Dabas un medicīnas zinātņu fokusgrupas darbu vadīja LU docents Jāzeps Logins, savukārt Humanitāro un sociālo zinātņu fokusgrupas darbu vadīja LU docents Artis Svece. 

Iekšējās konsolidācijas procesi skar pārvaldības un administrācijas struktūras. Kā iepriekš turpināsies visu LU studiju programmu un zinātnisko projektu īstenošana. Vienlaikus radīsies jaunas iespējas studiju procesa modernizācijai, elastīgākai studiju procesa plānošanai, plašāku resursu pieejamībai pētniecībā, administratīvā sloga mazināšanai.  

Augstskolas struktūras pilnveide notiek atbilstīgi LU stratēģijai 2021.-2027. gadam. Pārmaiņu procesa sagatavošanai Latvijas Universitātē notiek intensīvs darbs. Tā sekmēs konkurētspēju veicinoša finansējuma piesaisti un harmonizāciju ar Eiropas zinātnes un augstākās izglītības telpu.  

Jauno LU struktūras modeli paredzēts pakāpeniski iedzīvināt 2024. gadā, nodrošinot pārejas periodu. 

Dalīties