Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Gada noslēdzošajā ceturksnī Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) Latvijas reģionos rīkos diskusiju ciklu, lai kopā ar pašvaldību un izglītības pārvalžu vadītājiem analizētu pedagogu sagatavošanas un tālākizglītības jautājumus.

“LU kā vadošajai augstākās izglītības iestādei, kas sagatavo jaunos pedagogus, ir būtiski ieklausīties, ko no mums sagaida pašvaldības kā darba devēji, un kāds vēl atbalsts no mums tiek sagaidīts,” LU ieinteresētību komentē LU rektors prof. Indriķis Muižnieks. “LU pedagoģijas studiju programmas tiek realizētas arī reģionos, un, lai gan tās jau ir vispāratzītas, ir būtiski tās arvien pilnveidot. Mēs ceram, ka kopīgiem spēkiem atradīsim atbildi uz jautājumiem par to, kā motivēt esošos un topošos pedagogus darbam skolā pārmaiņu laikā.”  

LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte (LU PPMF) ir lielākais pedagogu izglītības centrs Latvijā. Tajā iespējams studēt akadēmiskajās un profesionālajās bakalaura, maģistra un doktora līmeņa studiju programmās. Tāpat iespējams studēt un veikt pētniecību arī izglītības vadībā, savukārt jau pieredzējuši skolotāji var pilnveidot savas kompetences un apgūt dažādas profesionālās prasmes tālākizglītības programmās. Pašlaik LU PPMF studiju programmās ir vairāk nekā 3000 studentu – topošie pirmsskolas, sākumskolas, vidusskolas, dažādu mācību priekšmetu  skolotāji, sporta treneri un izglītības vadības eksperti. 

“Skolotājam, īpaši topošajiem pedagogiem, visu laiku jāspēj būt soli priekšā sabiedrībā notiekošajiem procesiem, jāspēj saviem skolēniem paskaidrot gan vēsture, gan nākotnes prognozes. To, ko mācām skolā šodien, pēc dažiem gadiem, iespējams, skatīsim un mācīsim pilnīgi savādāk. Tādēļ arī skolotāju sagatavošanas studiju programmām ir jābūt aktuālām, ar skatu nākotnē un atbilstošām nākotnes pieprasījumam,” uzsver LU PPMF dekāne profesore Linda Daniela.  

Pirmā diskusija plānota 12. oktobrī Bauskā, tajā aicināti piedalīties reģiona pašvaldību vadītāji un izglītības nozares eksperti. Viedokļu apmaiņā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, LU rektors prof. Indriķis Muižnieks, kā arī LU PPMF dekāne prof. Linda Daniela. Sarunu vadīs LU Padomes locekle Mārīte Seile. Diskusiju cikls turpināsies arī citos Latvijas reģionos. 

Dalīties

Saistītais saturs

Atslēgas cilvēks ir skolotājs – LU un IZM noslēdz diskusiju ciklu par pedagogu sagatavošanu
12.02.2024.

Atslēgas cilvēks ir skolotājs – LU un IZM noslēdz diskusiju ciklu par pedagogu sagatavošanu