Pirmā studiju diena LU JF Iekšējās drošības akadēmijas programmā 04.09.2023. Uzrunu saka JF dekāne prof. Kristīne Strada-Rozenberga.

Latvijas Universitātē (LU) jaunizveidotās Iekšējās drošības akadēmijas programmmās uzņemts necerēti liels studentu skaits. Juridiskajā fakultātē (JF) profesionālā bakalaura studiju programmā "Pirmstiesas izmeklēšana" uzņemti 88 studenti un profesionālā maģistra studiju programmā "Pirmstiesas izmeklēšana" – 15 studējošie. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē (BVEF) maģistra studiju programmas "Sabiedrības vadība" apakšprogrammā "Tiesībaizsardzības, kriminālsodu izpildes un glābšanas dienestu vadība" nepilna laika studijas uzsāka 36 studenti no Valsts policijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta.

LU Juridiskās fakultātes dekāne prof. Kristīne Strada-Rozenberga par Iekšējās drošības akadēmijas uzņemšanas rezultātiem teica: "Jauniešu interese bija liela, pat pārsniedza cerēto. LU bija vairāk nekā 300 pieteikumi, un tas mūs, tiešām, priecēja, ka brīdī, kad vēl ir zināma neskaidrība, cilvēki tomēr bija gatavi uzticēties šai idejai." Atlājot studijas, JF studentus uzrunāja arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs. Prof. Kristīne Strada-Rozenberga ir JF divu jauno studiju programmu direktore. 

Uzsākot studijas BVEF Iekšējās drošības akadēmijas programmmā, studentus uzrunāja dekāns prof. Gundars Bērziņš, prof. Margarita Dunska, studiju programmas direktore Lilita Seimuškāne un izpilddirektore Sofija Kristele. Dekāns prof. Gundars Bērziņš uzsvēra: “Esam pagodināti uzņemties augsti kvalificētu speciālistu un vadītāju apmācību jaunā līmenī. Šajā programmā studenti apgūst sistemātiskas zināšanas plānošanas procesā un valsts pārvaldē. Tāpat tā ir iespēja paplašināt redzesloku un iegūt pasaules pieredzi." Savukārt maģistra studiju programmas “Sabiedrības vadība” direktore Lilita Seimuškāne paskaidroja jaunās apakšprogrammas izstrādes mērķus: "Sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas sistēmas ekspertiem un darba devējiem tika izstrādāta jauna maģistra studiju programmas "Sabiedrības vadība" apakšprogramma "Tiesībaizsardzības, kriminālsodu izpildes un glābšanas dienestu vadība", kas sagatavos augsti kvalificētus speciālistus un vadītājus drošības un noziedzības apkarošanas jomā tiesībaizsardzības, kriminālsodu izpildes un glābšanas dienestos, atbilstošus to prasībām un Latvijas sabiedrības interesēm."

Studijas Iekšējās drošības akadēmijā pilnībā tiek finansētas no Iekšlietu ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Rīgas Stradiņa universitātē Iekšējās drošības akadēmijas otrā cikla augstākās izglītības studiju apakšprogrammā "Ekonomiskās drošības aizsardzība" uzņemti 23 studējošie, bet pirmā cikla augstākās izglītības programmā "Policijas darbs"  uzņemti 50 studējošie. Valsts policijas koledžā īsā cikla augstākās izglītības programmā "Policijas darbs" pilna laika studijās uzņemti 109, bet nepilna laika studijās uzņemti 17 studenti.


Par Iekšējās drošības akadēmiju

Iekšējās drošības akadēmijas dibināšanas līgumu 25.10.2022. parakstīja Iekšlietu ministrija, Latvijas Universitāte, Valsts policijas koledža un Rīgas Stradiņa universitāte. Tā dibināta ar mērķi uzlabot tiesībaizsardzības iestādēs nodarbināto izglītības kvalitāti, sagatavot augsta līmeņa speciālistus iekšlietu un citu tiesībaizsargājošo iestāžu vajadzībām, piesaistīt labāko pedagoģisko personālu kopīgu izglītības programmu īstenošanā, kā arī izveidot mācībām atbilstošu, mūsdienīgu infrastruktūru.

Iekšējās drošības akadēmijas dibināšanas līgums ietver apņemšanos izstrādāt un kopīgi īstenot sešas unikālas profesionālās studiju programmas. Plānots, ka Iekšējās drošības akadēmijā varēs apgūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību, bakalaura un maģistra līmeņa studijas.

Dalīties

Saistītais saturs

LU paraksta līgumu par ilgtermiņa konsorcija “Iekšējās drošības akadēmija” izveidi
25.10.2022.

LU paraksta līgumu par ilgtermiņa konsorcija “Iekšējās drošības akadēmija” izveidi