Foto: V Pasaules latviešu zinātnieku kongress "Zinātne Latvijai" (PLZK)

Latvijas Universitātes doktoranti un zinātniskā grāda pretendenti Rihards Ruska un Maija Štokmane uzvarēja V Pasaules latviešu zinātnes kongresa “Zinātne Latvijai” konkursā “Science Slam”.

Ar uzvaru konkursā sveica četrus dalībniekus: Anci Bārzdiņu (Rīgas Stradiņa universitāte), kas kļuvusi arī par skatītāju balsojuma simpātiju, Cristini Bajo-Santos (Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs), Maiju Štokmani (Latvijas Universitāte) un Rihardu Rusku (Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts). Visi laureāti tika apbalvoti ar zinātnes universitātes apmaksātu braucienu dalībai starptautiskā konferencē, kongresā vai simpozijā.

“Science Slam” jeb visiem saprotamu zinātnes pētījumu prezentāciju konkursā 28. jūnija vakarā piedalījās astoņi doktoranti un zinātniskā grāda pretendenti, kas bija izturējuši iepriekšēju atlases konkursu. Pasākuma mērķis bija divu minūšu uzstāšanās laikā vienkāršā valodā pastāstīt par savu veikto pētījumu vai zinātnisko darbu.

Jaunie zinātnieki uzstājās uz lielās skatuves LNB Ziedoņa zālē un viņu veikumā tika vērtēti trīs kritēriji: pētījuma zinātniskā kvalitāte un novitāte, pētījuma nozīmīgums un ietekme, kā arī prezentācijas oriģinalitāte. Doktorantus vērtēja gan žūrija piecu locekļu sastāvā, gan skatītāji, kuru balsojums tika pielīdzināts vienai žūrijas balsij.

Doktoranti un zinātniskā grāda pretendenti iepazīstināja publiku ar pētījumiem tādās jomās kā energokopienas; nanosensori biomedicīnai; stāstītāja uzticamība un pārliecināšanas spēks klimata pārmaiņu kontekstā; augu pirkstu nospiedumi; prostatas vēzis kā nesāpīga nākotne; zirnekļu izpēte purvos; dažādības ietekme uz Latvijas ekonomiku un visbeidzot veselīga novecošana.

Latvijā Pasaules latviešu zinātnieku kongress notiek jau kopš 1991. gada, un līdz šim aizvadīti četri kongresi, kas kopā pulcinājuši kuplu dalībnieku skaitu gan no Latvijas, gan ārvalstīm. 2018. gadā, kad norisinājās IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress, tajā piedalījās 750 dalībnieki no 24 valstīm. Galvenie kongresa mērķi ir sniegt iespēju apmainīties viedokļiem par aktuālām zinātnes problēmām, veidot un stiprināt Latvijas zinātnieku kontaktus ar Latvijas izcelsmes zinātniekiem no dažādām valstīm, kā arī pievērst sabiedrības, mediju un politiķu uzmanību Latvijas zinātnes nozīmei un zinātnieku veikumam.

Dalīties