LU pasākums "Padomi eksāmeniem." Foto Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

“Padomi eksāmeniem” Latvijas Universitātē (LU) ir ne tikai tradīcija, bet arī aktuāls un ļoti pieprasīts pasākums – to droši var apgalvot pēc vakardien aizvadītā ikgadējā pasākuma, kur padomus pirms centralizētajiem eksāmeniem uzzināt bija ieradušies vairāk nekā 500 vidusskolēnu no visas Latvijas. “Šī tradīcija ir ļoti labi attīstījusies vērtīgā virzienā, tā nav izklaide, lai parādītu daļai topošo studentu, kas ir Universitāte, bet tā ir ļoti vērtīga diena,” atzīst LU docente, padomu sniedzēja Inta Urbanoviča.

Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks, atklājot pasākumu “Padomi eksāmeniem”, uzsver, ka tas ir kā mentālais, garīgais fitnesa treniņš pirms eksāmeniem, un galvenais ir neapstāties šajā intelektuālajā treniņā, jo tas saglabā smadzeņu muskuļu spēku daudzu gadu garumā.

Lekcijas vidusskolēniem pasniedza savas jomas eksperti: LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas docente Inta Urbanoviča (latviešu valoda), VISC vecākais eksperts, LU absolvents Jānis Vilciņš (matemātika), Humanitāro zinātņu fakultātes Anglistikas nodaļas asociētā profesore Vita Kalnbērziņa (angļu valoda), LU Ķīmijas fakultātes asociētais profesors Jānis Švirksts (ķīmija), LU Bioloģijas fakultātes absolvente, bioloģijas maģistre un skolotāja Jūlija Plociņa-Kagaine (bioloģija), skolotājs Emīls Suss (fizika).

Pasākums guva nedalītu skolēnu atsaucību, tā, piemēram, skolnieces no Babītes vidusskolas ir ļoti gandarītas, ka ieradušās: Elizabete atzīst: “Pasākums bija ļoti, ļoti noderīgs, noteikti ieteiktu tiem, kuriem vēl tikai eksāmeni būs citus gadus, apmeklēt šo pasākumu, jo bija daudz noderīgu lietu, ko no skolotājiem skolās varbūt pat nevar uzzināt. Un padomus noteikti izmantošu gan gatavošanās procesā, gan tad, kad kārtosim eksāmenus.” Diāna turpina un saka paldies par to, ka ir izveidots tāds pasākums, jo ieguvusi daudz jaunu zināšanu, arī Noema uzsver: “Padomi eksāmeniem mani nomierināja, man tagad ir mazāks satraukums par gaidāmajiem eksāmeniem. Paldies!”

Tas ir kā apstiprinājums tam, ka padomu devēji ir savas jomas profesionāļi, ko pauž arī “ilggadējā padomu sniedzēja” Inta Urbanoviča: “Runātāji, cik es dzirdēju kolēģus, var teikt, ka šajos gados kļuvuši ir profesionālāki, ja sākumā tas pašiem bija kā eksperiments – kaut ko pastāstīšu nedaudz –, tad tagad padomi ir profesionālāki un ļoti noderīgi jauniešiem. Turklāt vismaz daļa lektoru, kas šodien Universitātē padomus piedāvāja, ir paši piedalījušies jauno eksāmenu izstrādē. Līdz ar to mēs varam piedāvāt nevis vienkārši skatījumu uz eksāmenu programmu, bet profesionālu skatījumu, jo, ja mēs esam piedalījušies eksāmena izveidē, tad mēs zinām, ko no šī eksāmena  sagaidām. Un to tad arī šiem skolēniem varam piedāvāt, iespējams, ka pat labāk nekā skolas to var piedāvāt.”

Padomi tika sniegti ne tikai par eksāmenu saturu, programmu, bet arī, kā jaunietim gatavoties un noskaņot sevi eksāmenam. “Laiku līdz eksāmeniem vajag lietderīgi izmantot, sadalot to darāmajos darbos, otra labā lieta, ka ir publicēti ļoti daudz materiālu, ko vajag apskatīt, piemēram, paraugi, kur jau ir atrisinātie uzdevumi, kur ir risinājumu gaita, tie ir ļoti vērtīgi instrumenti, kurus lietot,” uzsver bioloģijas padomu sniedzēja Jūlija Plociņa-Kagaine un turpina, ka pirms eksāmena noteikti vajag izgulēties, noteikti ieturēt sabalansētu maltīti ar ogļhidrātiem un šķiedrvielām, lai glikoze asinīs izdalās pamazām un dod spēku pakāpeniski visa eksāmena gaitā. Viņa iesaka arī lietot kādu no nomierināšanās tehnikām, piemēram, dziļi elpot. Un galvenais padoms – noteikti katram jāatceras par savu mērķi, ka tas ir priecīgs brīdis, kārtējais nākamais solis uz priekšu pie tā, ko vēlas sasniegt.

Vēlot visiem veiksmes centralizētajos eksāmenos, piedāvājam “Padomus eksāmeniem” noskatīties arī ierakstā.

     

Dalīties