Latvijas Universitātes (LU) Muzejs LU 81. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros 2023. gada 4. aprīlī organizē sekciju “Latvijas Universitātes vēstures liecības atmiņas institūciju krājumos”. Konference notiks 415. auditorijā Raiņa bulvārī 19, Rīgā un tiešsaistē.

Dažādas jaunatklātas LU vēstures liecības, kurām iegūts apliecinājums arhīvu, bibliotēku un muzeju krājumos, kā arī sadarbībā starp universitātēm un personīgajā pieredzē savās prezentācijās konferencē demonstrēs Latvijas un Ukrainas pētnieki.

Dzirdēsim LU karoga vēstures apkopojumu, iepazīsim vitrāžas un vēsturiskā apgaismojuma īpatnības LU galvenajā ēkā.

Referenti godinās labi zināmas un maz iepazītas personības, kas devušas savu ieguldījumu LU, zinātnes un sabiedrības attīstībā: P. Valdenu, Ē. Apaļo, R. Pavasari, K. Briedi, Z. Spuri, J. Paršutu, J. Endzelīnu un citus.

Īpašu aktualitāti mūsdienu kara apstākļos iegūst pētījums par Latvijas armijas virsnieku-speciālistu sagatavošana LU 20. gs. pirmajā pusē.

Arī planetāriju izveides vēsture Rīgā ir saistīta ar LU.

LU Muzeja speciālisti informēs par astronomu disertāciju kolekciju un Latvijas silīcija minerālu kolekciju LU Muzeja krājumā. Bet Farmācijas muzeja kolēģi iepazīstinās ar LU aptiekas materiālo mantojumu.

Konferences laikā būs iespēja iepazīt klātienē LU Muzeja izveidoto jauno astronomijas vēsturei veltīto ekspozīciju un vēsturisko studentu karceri ar tā jaunākajiem eksponātiem.

Programma

Visi interesenti aicināti piedalīties konferences darbā klātienē LU galvenajā ēkā vai pieslēdzoties attālināti: https://bbb.lu.lv/b/rud-iop-kfi-klj

Reģistrācija dalībai

Dalīties