Latvijas Universitātes karogi

Lai sekmētu zinātniskā darba un studiju kvalitāti un novērstu šķēršļus struktūrvienību sadarbībā, īstenojot Latvijas Universitātes (LU) stratēģiju 2021.–2027. gadam, LU Padome ir rosinājusi apvienot 13 fakultātes, 14 zinātniskos institūtus, kā arī LU akadēmiskos centrus vairākās lielās fakultātēs, atbilstoši Universitātes stratēģiskās specializācijas jomām dabaszinātnēs, humanitārajās zinātnēs, medicīnā un sociālajās zinātnēs.

“Pārmaiņu mērķis ir veicināt Universitātes ilgtspējīgu attīstību. Visas LU studiju un attīstības programmas, zinātniskie projekti tiks turpināti, vienlaikus novēršot šķēršļus sadarbībai, starpdisciplināriem pētījumiem, komandu pieejai zinātnē un studijās. Studentiem būs plašākas iespējas elastīgāk pielāgot studiju izvēli savām interesēm un darba tirgus pieprasījumam, pasniedzējiem – sadarboties ar citu nozaru speciālistiem un profesionāļiem. Universitāte turpinās pilnveidot akadēmiskā darba vidi, lai atbalstītu sadarbību kopīgu mērķu sasniegšanā,” uzsver LU rektors profesors Indriķis Muižnieks. LU Padome ir uzdevusi rektoram izstrādāt plānu LU institucionālās struktūras, personāla, akadēmiskās darbības, finansēšanas kārtības un infrastruktūras modernizācijai.

Iecerēts koncentrēt LU akadēmisko potenciālu daudznozaru fakultātēs un apvienībās, nodrošinot tām autonomiju un rīcībspēju kopējo mērķu īstenošanā. Ziemeļvalstu universitāšu pieredze rāda, ka šāda veida universitātes struktūra, ja vien tiek nodrošināts pietiekams finansējums, nodrošina augstāku izglītības un pētniecības kvalitāti un universitātes starptautisko konkurētspēju.

“Uzsāktais attīstības virziens, par kuru ir lēmusi LU Padome, veicinās efektīvu sadarbību, novērsīs enerģiju izniekojošu konkurenci starp struktūrvienībām un lieku resursu patēriņu administrēšanai. Ieguvēji būs gan studenti, gan akadēmiskais personāls, gan arī Latvijas sabiedrība kopumā,” uzsver rektors.

Lai izvēlētos optimālo nākotnes struktūras modeli, Universitātes vadība šobrīd konsultējas ar fakultāšu un zinātnisko institūtu darbiniekiem, studentiem, absolventu pārstāvjiem, ārējiem ekspertiem un LU Padomi.

Atbilstoši LU stratēģijai 2021.–2027. gadam, jāprecizē un LU Senātā jāapstiprina studiju procesa un zinātniskās darbības attīstības plāni, jāievieš jauns akadēmiskās karjeras attīstības modelis. Īpaši svarīgs uzdevums augstākās kvalifikācijas speciālistu, nākotnes sabiedrības līderu sagatavošanai ir vienota LU Doktorantūras skolas izveide.

Jauno LU institucionālās struktūras modeli paredzēts iedzīvināt 2024. gadā. Iecerēto Universitātes darbības modernizāciju, personāla un infrastruktūras attīstības programmu, kā arī ārējās konsolidācijas procesus plānots noslēgt līdz 2028. gadam.

LU Stratēģija 2021. - 2027. gadam

Dalīties