Lielā pergamentsēne. Foto: Tālis Gaitnieks. Avots: LSM.lv

Šogad Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki, LVMI Silava zinātnieki un Turīnas Universitātes (Itālija) kolēģi ir “nokļuvuši” līdz prestižajam žurnālam “Microbial Ecology”, kurā publicēts raksts “Kļaviņa D, Lione G, Kenigsvalde K, Pellicciaro M, Muižnieks I, Silbauma L, Jansons J, Gaitnieks T, Gonthier P. (2023). Host-associated Intraspecific Phenotypic Variation in the Saprobic Fungus Phlebiopsis gigantea. 2023 Jan 28. doi: 10.1007/s00248-023-02176-z.” Tā ir pirmā Latvijas zinātnieku publikācija šajā žurnālā.

Lielā pergamentsēne Phlebiopsis gigantea aug uz atmirušiem skujkokiem. To plaši izmanto, lai kavētu citas sēnes, postošās sakņu piepes, izplatību un pasargātu augošus kokus no bojāejas. Rakstā parādīts, ka lielās pergamentsēnes augšanas un sporu veidošanas ātrumu būtiski ietekmē tas, vai  sēnes micēlijs ir iegūts no priedēm vai eglēm. Pētījuma rezultātus varēs izmantot meža aizsardzības metožu pilnveidošanā.

Jāatzīmē, ka vairāk nekā puse Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” (LVMI Silava) zinātniskā personāla darbinieku ir LU absolventi. Ar LU Bioloģijas fakultātes studentiem un absolventiem viena no “visbagātākajām” Silavā ir Meža mikoloģijas un fitopatoloģijas laboratorija, kas ar saviem pētījumiem ieguvusi starptautisko atzinību. Zinātnieku atziņas ir publicētas nozīmīgos mežzinātnes nozares  žurnālos, piemēram, “Forestry”, “Forest Ecology and Management”, “Forest Pathology”, “Canadian Journal of Forest Research”, “Scandinavian Journal of Forest Research”, “Biological Control”, ‘’Silva Fennica’’, “Trees” un citos.

Publikācija žurnālā “Microbial Ecology ir veiksmīgs sadarbības apliecinājums starp LU un LVMI Silava, ko jau kopš 2015. gada stiprina noslēgtais partnerības līgums https://www.silava.lv/images/articles/Par%20Institutu/2015-12-01-Partneribas-ligums-LVMISilava-LU.pdf.

Dalīties