Ko par Visumu vēsta Higsa bozona atklājums? To interesenti varēs uzzināt lekcijā «The discovery of the Higgs Boson and what it tells us about the Universe», kas notiks ceturtdien, 9. februārī, plkst. 16.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē, Zunda krastmalā 10, 102. auditorijā. Lekciju angļu valodā lasīs Splitas universitātes Horvātijā asistējošais profesors Tonijs Ščulaks (Toni Šćulac). Lekciju rīko RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs.

T. Ščulaks ir eksperimentālās Higsa fizikas eksperts un savas pētnieciskās aktivitātes veic Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) CMS (The Compact Muon Solenoid) eksperimenta HZZ jeb tā dēvētā Higsa bozona sabrukšanas «Zelta kanāla» darba grupā.

Lekcijā T. Ščulaks skaidros par Higsa bozona daļiņas vietu elementārdaļiņu standartmodelī, stāstīs par ceļu uz šīs daļiņas esamības pierādīšanu 2012. gadā, kā arī par šīs elementārdaļiņas nozīmi mūsu Visuma uzbūvē un ko tās dziļāka izpēte var mums iemācīt par dabas likumiem, stāsta RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors Kārlis Dreimanis. 

Savukārt lekcijas noslēgumā klātesošajiem tiks dota iespēja profesoru iztaujāt gan par elementārdaļiņu fiziku un Higsa bozonu, gan pētniecību Lielā Hadronu paātrinātāja (LHC) eksperimentos.

T. Ščulaks 2018. gadā ieguvis zinātņu doktora grāda dubultdiplomu, studējot Zagrebas Universitātē, Horvātijā, un Parīzes Saklē Universitātē, Francijā, pētījumus veicot CMS eksperimentā CERN.

Kopš 2021. gada T. Ščulaks CMS eksperimenta laikā ir cieši sadarbojies ar Latvijas pētnieku grupu, atbalstot arī RTU un Latvijas Universitātes (LU) studentus, kā arī jau otro gadu piedalās RTU un LU kopīgās doktora studiju programmas «Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas» kursu docēšanā.

Dalīties