Polijas prezidenta Andžeja Dudas (Andrzej Duda) vizīte Latvijas Universitātē. No kreisās: Polijas vēstniece Latvijā Monika Mihališina (Monika Michaliszyn), Polijas prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda), LU rektors prof. Indriķis Muižnieks. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Oficiālās vizītes Latvijā laikā Polijas prezidents Andžejs Duda šodien viesojās Latvijas Universitātē (LU), kur klātienē iepazinās ar LU Muzeju un apmeklēja arī vēsturisko studentu karceri, kur senāk par dažādiem pārkāpumiem bijuši spiesti uzturēties arī vairāki poļu tautības studenti.  

Polijas prezidents kopā LU rektoru profesoru Indriķi Muižnieku LU Muzejā iepazinās ar meteorītu kolekciju, kuru 19. gadsimta beigās izveidojusi Rīgas Dabaspētnieku biedrība, kā arī apskatīja pulksteņu istabu, kurā agrāk noteica un glabāja pareizo laiku jau kopš 1869. gada.

Savukārt LU Muzeja krājumu glabātājs Rūdolfs Rubenis augstajiem viesiem stāstīja par studentu “dzīvi” karcerī un iemesliem, kādēļ studenti šajā vietā mēdza nonākt. Uz karcera sienām eksponēti attēli ar uzrakstiem, kas reiz “rotāja” karcera sienas un kurus tur bija atstājuši sodu saņēmušie studenti. Starp šiem uzrakstiem ir vairāki arī poļu valodā.

Polijas delegāciju īpaši interesēja bijušā Polijas prezidenta Ignācija Moscicka (bija Polijas prezidents 1926.–1939. gadā) studiju gaitas Latvijā. LU Ķīmijas vēstures muzejā glabājas I. Moscicka Rīgas Politehnikuma diplomdarba oriģināls, darbs aizstāvēts 1891. gadā. Pie bijušās LU Bioloģijas fakultātes ēkas Kronvalda bulvārī Rīgā ir izvietota arī piemiņas plāksne I. Moscickim, apliecinot viņa studiju laiku Latvijā.

LU Muzejā glabājas arī Polijas-Latvijas diplomātisko attiecību Simtgades medaļa, ko 2021. gadā muzejam pastāvīgā glabāšanā nodeva LU rektors, un citas vēsturiskas liecības, kas saista Latviju un Poliju.

LU augstu novērtē Polijas prezidenta vizīti Universitātē, kas apliecina abu valstu ciešo sadarbību augstākās izglītības un zinātnes jomā.

Dalīties