Projektu atbalstīja ASV vēstniecības Latvijā kultūras atašeja Airisa Vilija (Iris Willey)

Ir noslēdzies ASV vēstniecības Latvijā un ASV Valsts departamenta Studentu pakalpojumu inovāciju fonda (Alumni Engagement Innovation Fund) atbalstītais projekts “Kultūras un izglītības tilti starp Latviju un ASV” (turpmāk – Projekts). Projekta mērķis bija izgaismot ASV latviešu diasporas ieguldījumu Latvijas kultūras, izglītības un zinātnes veicināšanā, tādā veidā atzīmējot arī ASV un Latvijas diplomātisko attiecību simtgadi. Projektu vadīja LU Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktore, Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Inta Mieriņa; realizēja Latvijas mutvārdu vēstures pētnieku asociācija “Dzīvesstāsts” sadarbībā ar LU Diasporas un migrācijas centru, LU Filozofijas un socioloģijas institūtu, muzeju un pētniecības centru “Latvieši pasaulē” un Latvijas Okupācijas muzeju.

Sadarbība starp Latviju un ASV aizsākās vēl 20. gs. sākumā, turklāt ASV, un jo īpaši Amerikas latviešu diasporas atbalsts bija jūtams arī visus padomju okupācijas gadus. Sadarbība dažādās jomās ar jaunu sparu atsākās pēc neatkarības atgūšanas un turpinās līdz pat šai dienai. Kultūras un izglītības tiltu veidotāji ir bijuši gan spilgti ASV latviešu diasporas pārstāvji, kas atgriezušies veikt pedagoģisko darbu Latvijā, gan dažādu ASV un latviešu diasporas mecenātu stipendiju saņēmēji, gan jaunie profesionāļi un zinātnieki, kuri dažādos veidos pilnveidojuši savas zināšanas labākajās ASV augstskolās. Īpaši izceļams ASV ieguldījums sociālo un humanitāro zinātņu attīstībā postpadomju Latvijā, kas veicināja mūsdienīgi domājošas sociālo zinātnieku paaudzes sagatavošanu un jaunu pētniecības jomu iedibināšanos.

Projekta laikā tika organizētas divas paneļdiskusijas, astoņas publiskās lekcijas, kā arī sagatavotas astoņas video kompozīcijas. Katra no šīm aktivitātēm īpašā veidā atklāj tos sadarbības mehānismus, kas ļāvuši stiprināt sadarbību kultūrā un izglītībā, kā arī sniedz plašāku informāciju par pašreiz pieejamajām iespējām studēt un stažēties ASV. ASV diasporas ieguldījums projekta ietvaros tika pētīts un popularizēts, izmantojot Nacionālās mutvārdu vēstures arhīva avotus, kas cita starpā atspoguļo ASV dzīvojošo latviešu personīgo izaugsmi un sniegto atbalstu Latvijas sabiedrībai. Mutvārdu vēstures pētniecības attīstība pati par sevi ir spilgts piemērs tam, kā Amerikas latvieši ir veicinājuši demokratizācijas procesu, stiprinot padomju varas laikā politizētās humanitārās un sociālās zinātnes.

Visas video kompozīcijas, kā arī paneļdiskusiju un publisko lekciju video ieraksti pieejami Projekta platformā: https://mutvarduvesture.lv/project/2022-bridges-latvia-usa/

Projekta dalībnieki cer, ka sagatavotie materiāli ne tikai vēlreiz atgādinās par Latvijas un ASV ciešajām saitēm kultūras un izglītības jomās, bet arī kalpos par iedvesmu tālākai sadarbībai – īpaši pētniekiem un studentiem.

Dalīties