Galvaskausi
© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Lai veicinātu studējošo zināšanu un prasmju apguvi cilvēka anatomijā, Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka līdzās grāmatām un citiem izdevumiem turpmāk izsniegs arī cilvēka galvaskausa mulāžas, bet bibliotēkas lasītavā individuālām studijām būs pieejams cilvēka skeleta modelis.

Tāpat kā bibliotēkā var saņemt grāmatas, tā citviet pasaulē universitāšu bibliotēkās individuālām studijām pieejami mācību uzskates līdzekļi un mulāžas. Latvijā akadēmisko bibliotēku vidū šādi materiāli līdz šim izsniegšanai nebija pieejami.

“Abstrakti anatomiju ir grūti iemācīt, kaulus vajag paņemt rokās un iztaustīt,” skaidro LU Medicīnas fakultātes dekāns profesors Valdis Folkmanis. “Fakultātes rīcībā studiju procesam ir gan dažādas mulāžas, gan bioloģiskie preparāti un mirušo ķermeņi, kurus šie cilvēki novēlējuši pētniecībai un topošo mediķu apmācībai. Medicīnas studijās būtisks ir arī studējošā individuālais mācību darbs, kas noris jau ārpus auditorijas vai laboratorijas un tur šādas mulāžas, piemēram, galvaskausa kaulu un to savienojumu apguvi patiesi izmainīs un atvieglos,” papildina V. Folkmanis.

Par cilvēka skeleta un galvaskausa modeļu nokļūšanu bibliotēkā gandarīta arī LU Bibliotēkas direktore Mārīte Saviča: “Tagad mūsu studentiem pirmajiem Latvijā būs iespēja studijās izmantot ne tikai drukātās grāmatas, milzīgus anatomijas atlantus un elektroniskos resursus, bet arī anatomijas mulāžas, kas Eiropas vadošo augstskolu bibliotēkās ir normāla prakse. Tas ir viens no mūsu pirmajiem soļiem un iecerēm, jo bibliotēkas servisu turpināsim pilnveidot, lai sniegtu maksimālu atbalstu augstskolas studiju programmām studijcentrētā vidē."

Cilvēka skeleta modelis pieejams LU Zinātņu mājas bibliotēkas lasītavā, bet 30 galvaskausa mulāžas iespējams elektroniski rezervēt sistēmā PRIMO.

Dalīties