Bioloģijas institūta pētnieks Dāvis Ozoliņš ievāc makrozoobentosa paraugus Garajā (Ilzas) ezerā pavasara sezonā. Foto: Laura Grīnberga

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūts aicina piedalīties projekta LLI533 "Latvijas un Lietuvas pārrobežu ūdensobjektu apsaimniekošana (TRANSWAT)” noslēguma konferencē, kas notiks 6. septembrī Magnum auditorijā LU Dabas mājā.

Konferences laikā pētnieki iepazīstinās ar projektā TRANSWAT paveikto. Konferences rīta cēliens būs veltīts mazo HES kaskāžu ietekmei uz upju ekoloģisko caurplūdumu un zivju sabiedrībām upēs, savukārt pēcpusdienas sesijā tiks diskutēts par pārrobežu ezeru ekoloģisko kvalitāti, kā arī kopīgu ezeru apsaimniekošanu, lai sasniegtu labu kvalitāti visos ezeros.

Projekta gaitā tika novērtēta piecu Latvijas-Lietuvas robežezeru ekoloģiskā kvalitāte, gan veicot ūdens fizikāli-ķīmiskās analīzes, gan ievācot zooplanktona, fitoplanktona un ezeru grunti apdzīvojošo bezmugurkaulnieku paraugus, kā arī pētot ūdensaugu sugu sastāvu. Pētījumi ne tikai ļāva novērtēt ezeru kvalitāti, bet arī deva ieguldījumu Latvijas dabas izpētē, jo tika atklāta jauna ūdensaugu un airkājvēžu suga Latvijā, kā arī konstatētas vairākas dažādu organismu grupu retu un īpaši aizsargājamu sugu atradnes. Projekta gaitā tika diskutēts arī par Latvijā un Lietuvā izmantotajām ezeru ekoloģiskās kvalitātes vērtēšanas metodēm.

Eksperti no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un institūta BIOR pirmo reizi Latvijā veica ekoloģiskā caurplūduma modelēšanu HES kaskādēm uz Cieceres un Loša upēm. Ekoloģiskais caurplūdums tika modelēts, izmantojot MesoHabsim pieeju. Šis modelis primāri ņem vērā izvēlēto zivju sugu ekoloģiskās vajadzības.

“Rezultāti pierāda, ka vairumā gadījumu HES noteiktais ekoloģiskais caurplūdums ir būtiski zemāks par to, kāds nepieciešams  lielākajai daļai konkrētajās upēs mītošo zivju sugām. Līdzīgs pētījums veikts arī Lietuvas upēs,” uzsver Bioloģijas institūta pētnieki.

Lai piedalītos konferencē, nepieciešams reģistrēties līdz 28. augustam.

Konferences darba valoda – angļu valoda.

Ja rodas kādi jautājumi, lūdzu, rakstiet Ilgai Kokorītei uz e-pastu ilga.kokorite@lu.lv


Pētījums Latvijas – Lietuvas robežezeros veikts ar Interreg V-A Latvijas – Lietuvas programmas 2014. – 2020.gadam projekta LLI-533 “Latvijas-Lietuvas pārrobežu upju un ezeru ūdens baseinu vienota pārvaldība” (TRANSWAT) atbalstu.

Informācija par projektu.

Dalīties

Saistītais saturs

LU pētnieks atradis Latvijā jaunu makstenes sugu
26.08.2022.

LU pētnieks atradis Latvijā jaunu makstenes sugu