© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Jau drīz Latvijas Universitātes (LU) saimei pievienosies jauni studenti – pirmkursnieki. “Jaunajiem” esam sagatavojuši TOP 5 vietas, kuras iesakām apmeklēt, lai iepazītos ar LU.

1. LU Akadēmiskais centrs Torņakalnā ar Dabas māju un Zinātņu māju, kur mīt daļa no LU fakultātēm, institūtiem, centriem un laboratorijām. Šeit, var teikt, ir studentu pilsēta, ar modernu vidi un visām iespējām izbaudīt studiju dzīves priekšrocības. Šeit ir plaši, skaisti, ērti un moderni. Drīz divām mājām pievienosies trešā – Rakstu māja, tās atklāšana ieplānota 2023. gadā. Ar to viss nebeigsies – kā jau īstai studentu pilsētai pieklājas, šeit būs arī Tehnoloģija māja, Sporta māja, Veselības māja, Studentu un viesu māja. LU Akadēmiskais centrs ir ceļš nākotnē, kas vēl tikai top un kuru veido pati universitāte!

2. LU Studentu karceris. Jā, tieši tā, īstais karceris, kur savā laikā stundas un pat diennaktis pavadīja studenti, kam bija problēmas ar uzvedību. Labā ziņa – karceris tagad nepilda savas “tiešās” funkcijas un ir kā muzejs, kur var aiziet ekskursijā un izlasīt bez cenzūras, ko tad rakstīja studenti uz sienām laikā, kamēr te bija jāuzturas.

3. Rainītis. Tā mīļi sauc Latvijas Universitātes galveno ēku Raiņa bulvārī 19 – vēsturisko vietu, kura ir viena no pirmām asociācijām, kad kāds piemin LU. Šeit ir vērts atnākt, lai savām acīm ieraudzītu Lielo aulu, kur notiek svinīgie pasākumi, izlaidumi, kā arī koncerti, jo aulai ir fantastiska akustika un unikālas ērģeles. Šeit atrodas arī LU Muzejs, kur atradīsi garīgās un materiālās kultūras vērtības par LU un tajā pārstāvēto zinātņu nozaru vēsturi. Raiņa bulvārī atrodas arī Astronomiskais tornis, kur novērošanas sezonā teleskopā var skaidri ieraudzīt Sīriusu, dubultzvaigznes, Mēnesi, planētas, zvaigžņu kopas, miglājus un galaktikas. Ja paveiksies, iespējama pat kādas spožas komētas parādīšanās!    

4. LU Baldones observatorija. Tā ir viena no divām LU Astronomijas institūta observatorijām. Šeit atrodas iespaidīgs Šmita sistēmas teleskops ar galveno spoguli viena metra diametrā – unikāls liela redzeslauka instruments, lielākais Baltijā un 12. lielākais šādas sistēmas teleskops pasaulē. Teleskops ir paredzēts gan tiešajiem, gan spektrālajiem debess ķermeņu novērojumiem.

Ja vēlies savām acīm redzēt Šmita sistēmas teleskopu, piesakies ekskursijā!  

5. LU Botāniskais dārzs lieliskā vieta nesteidzīgai pastaigai. Dārza aptuveni 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija un siltumnīcas nodrošina mājvietu ap 5600 augu taksoniem. Šeit var ne tikai iepazīties ar Latvija floru un eksotiskiem augiem, bet arī iemācīties atpazīt indīgos augus, kas sastopami Latvijas pļavās un mežos, kā arī tos, kurus nereti audzē uz palodzēm dekoratīvos nolūkos. Šeit ir arī tauriņi, kas dzīvo un priecē apmeklētājus īpašajā Tropu tauriņu mājā. Botāniskajam dārzam šogad lielā apaļā jubileja – 100 gadi, tas ir pirmais botāniskais dārzs Latvijā!

Tiekamies Latvijas Universitātē! 

Dalīties

Saistītais saturs

Madonas ģimnāzistiem liela interese par studijām Latvijas Universitātē
01.12.2022.

Madonas ģimnāzistiem liela interese par studijām Latvijas Universitātē

“Iepazīsti LU” – informatīvs pasākums pirmkursniekiem
29.08.2022.

“Iepazīsti LU” – informatīvs pasākums pirmkursniekiem

Joprojām var pieteikties studijām vairākās LU studiju programmās
03.08.2022.

Joprojām var pieteikties studijām vairākās LU studiju programmās

Piesakies stipendijām, ja esi 1. kursa students!
01.08.2022.

Piesakies stipendijām, ja esi 1. kursa students!