Pētnieki laboratorijā
Ilustratīvs attēls. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Latvijas Universitāte (LU) 2021. gadā sasniegusi līdz šim lielāko zinātnisko publikāciju apjomu, kas ir unikāls ne vien Universitātes, bet arī visu Latvijas zinātnisko institūciju vidū, liecina zinātnisko publikāciju bibliogrāfiskās un citēšanas informācijas datubāze SCOPUS. 

Apkopotie dati liecina – kopš 2017. gada LU pētnieku publikāciju un citējamības apjoms arvien pieaudzis – no 646 publikācijām 2017. gadā līdz 1000 publikācijām 2021. gadā. Šis ir absolūti labākais kādas Latvijas zinātniskās institūcijas, tai skaitā augstskolas, sasniegums un tendence arvien ir augšupejoša. SCOPUS datu bāzē zinātniskās publikācijas tiek sadalītas četrās kvalitātes kategorijās jeb kvartilēs. Pirmā un otrā kvartile ir zinātniski augstvērtīgākās publikācijas, to LU pērn bijis vairāk nekā puse no kopējā apjoma – 620. Tas ir rādītājs pēc kura LU strauji tuvojas 400 labākajām universitātēm pasaulē.

“Latvijas Universitātes stratēģiskā vīzija ir būt par zinātnes universitāti ar augstu starptautisko reputāciju. Mūsu vērtība ir zinātnes sasniegumi un to integrēšanas studijās, veidojot LU starptautiskās reputācijas un konkurētspējas pamatu. SCOPUS datu bāze ir tikai viens no rādītājiem, kas apliecina LU zinātnieku izcilību, taču tas ir ļoti nozīmīgs rādītājs, pēc kura zinātniskās institūcijas tiek vērtētas starptautiskā mērogā,” sasniegumu komentē LU prorektors Valdis Segliņš. “Mūsu mērķis, protams, ir iet uz priekšu un arvien paplašināt zinātnisko publikāciju klāstu, tajā skaitā jomās, kurās līdz šim pirmās un otrās kvartiles publikāciju skaits vēl nav liels. Tam, protams, ir vajadzīgs laiks un arī atbilstoši finanšu resursi, īpaši jaunajiem pētniekiem sociālo un humanitāro zinātņu jomā. Mūsu mērķis nav publikāciju skaits, bet gan kvalitatīvas zinātniskās publikācijas par nozīmīgiem pētījumiem un atklājumiem.”.

Kā norāda LU prorektors, LU stratēģijā kā izvirzīto mērķu vērtējuma rādītāji ir iekļauta arī vidējā vienas publikācijas citējamība SCOPUS datu bāzē un koppublikāciju ar ārvalstu partneriem SCOPUS un Web of Science datu bāzēs īpatsvars procentos. “Esam ļoti gandarīti, ka mērķtiecīgs un kvalitatīvs mūsu zinātnieku darbs tuvina mūs stratēģisko mērķu piepildīšanai,” piebilst LU prorektors.

SCOPUS ir izdevniecības Elsevier daudznozaru zinātnisko publikāciju bibliogrāfiskās un citēšanas informācijas datubāze, kas satur ierakstus par vairāk kā 21 000 žurnāliem, 86 000 e-grāmatām un 6,8 miljoniem konferenču materiālu, kā arī 27 miljoniem patentu. SCOPUS pieejami arī rakstu kopsavilkumi un iespēja lejupielādēt rakstu pilnos tekstus no izdevēju pilnteksta datubāzēm, piemēram, ScienceDirect, SAGE Journals un citām.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Būtiski pieaugusi ārvalstu jauniešu interese par studijām LU
02.08.2022.

Būtiski pieaugusi ārvalstu jauniešu interese par studijām LU

LU SMI: Kontrolējot burbuļus metālā, var padarīt to izturīgāku un ilgtspējīgāku
26.07.2022.

LU SMI: Kontrolējot burbuļus metālā, var padarīt to izturīgāku un ilgtspējīgāku

LU QS pasaules universitāšu reitingā sevi pierāda ar augstu reputāciju
09.06.2022.

LU QS pasaules universitāšu reitingā sevi pierāda ar augstu reputāciju