Āfrikas Helikobaktērijas un mikrobiotas pētniecības grupas jeb iniciatīvas (African Helicobacter and Microbiota Study Group jeb AHSMG) dibināšanas konferencē.

Jūnija beigās Lagosā, Nigērijā, klātesot Eiropas ekspertiem, tostarp Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) direktoram profesoram Mārcim Lejam, notika formāla Āfrikas Helikobaktērijas un mikrobiotas pētniecības grupas jeb iniciatīvas (African Helicobacter and Microbiota Study Group jeb AHSMG) dibināšanas konference, kā arī Āfrikas Helikobaktērijas diagnostikas un ārstēšanas vadlīniju izstrādes ekspertu sanāksme. Pasākums izpelnījās plašu masu mediju, tostarp televīzijas uzmanību un tika pozicionēts kā vēsturisks notikums Āfrikas valstu sadarbībā.

Pētniecības grupas uzdevums ir izstrādāt vadlīnijas helikobaktērijas izraisītu infekciju ārstēšanai, kā arī veicināt ar tām saistītu turpmāko pētniecību Āfrikas kontinentā.

Par pamatu Āfrikas organizācijas izveidei ņemta Eiropas Helikobaktērijas un mikrobiotas pētniecības grupas (European Helicobacter and Microbiota Study Group jeb EHMSG) pieredze, tādēļ pasākumos to bija aicināti pārstāvēt divi dalībnieki, tostarp LU KPMI direktors profesors Mārcis Leja.

Āfrikas Helikobaktērijas un mikrobiotas pētniecības grupa, līdzīgi kā EHMSG, sastāv no ekspertiem no vairākām Āfrikas kontinenta valstīm. Sanāksmē piedalījās daudzu Āfrikas valstu pārstāvji, prezentējot šajā kontinentā uzkrāto pieredzi un atšķirības valstu starpā.

Konferences ietvaros M. Leja nolasīja lekciju par kuņģa vēža skrīningu, akcentējot notiekošo Eiropā, kā arī pievēršot uzmanību specifiskām iezīmēm Āfrikas kontinentā.

Helikobaktērija jeb Helicobacter pylori  (arī H.pylori) ir kuņģa vidē mītošs mikroorganisms, kas potenciāli var izraisīt gastrītu un veicināt kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, kuņģa un zarnu vēžu attīstību. Ar H.pylori ir inficēta puse no pasaules iedzīvotājiem. Lai gan lielākajai daļai no inficētajiem indivīdiem (apmēram 80%) nenovēro nekādus slimības simptomus, 1-2% gadījumos H.pylori nēsātājiem vēlākā dzīves posmā attīstās kuņģa vēzis, tādēļ ir ļoti svarīgi savlaicīgi atpazīt un mērķtiecīgi ārstēt riska grupas indivīdus.

Profesors Mārcis Leja, darbojoties EHMSG pētniecības grupā, regulāri piedalās starptautiskās konferencēs, darba grupās un sanāksmēs, pārstāvot kā Latviju un Eiropu, tā arī LU KPMI kā Eiropā vadošo institūtu gremošanas trakta vēža pētniecības jomā.

Dalīties