No 3. līdz 6. jūlijam Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā 3 norisināsies apvienotā starptautiskā zinātniskā konference “Funkcionālie materiāli un nanotehnoloģijas” un “Nanotehnoloģijas un inovācijas Baltijas jūras reģionā” (FM&NT – NIBS 2022), pulcējot vairāk nekā divus simtus Eiropas zinātnieku.

Zinātniskā konference veltīta jaunākajiem sasniegumiem un inovācijām tādās jomās kā nanomateriāli un nanotehnoloģijas, bioinženierija un biotehnoloģijas, kā arī zaļā enerģija un vide. Apvienotās FM&NT – NIBS 2022 konferences uzdevums ir nodrošināt auglīgu vidi jaunu ideju, projektu, inovāciju radīšanai, turpmākās starptautiskās sadarbības un starpdisciplināru pētījumu attīstībai.

Pasākums vienuviet pulcēs zinātniekus, studentus, nozaru pārstāvjus un ekspertus ne tikai no trijām Baltijas valstīm, bet arī no Somijas, Vācijas, Polijas, Dānijas, Zviedrijas, Francijas, Lielbritānijas, Čehijas, Spānijas un Islandes. Zinātniskos referātus lasīs gan pasaulē atzīti pieredzējuši pētnieki, gan jaunie zinātnieki, kuru atklājumi ir šobrīd ļoti aktuāli, gan inovāciju līderi. Atbalsts tiek sniegts arī Ukrainas pētnieku dalībai konferencē.

Konferenci kopīgi rīko LU Cietvielu fizikas institūts (CFI) un LU Ķīmiskās fizikas institūts (ĶFI). “Netiešā konkurencē ar citām paralēli notiekošajām starptautiskām konferencēm Rīgā izdevies pulcēt vienus no labākajiem Eiropas zinātniekiem un praktiķiem nanomateriālu un nanotehnoloģiju izmantošanai enerģijas, klimata kontroles un veselības jomās,” savu atzinību pauž viens no konferences FM&NT-NIBS 2022 priekšsēdētājiem prof. Dr. chem. Donāts Erts no LU ĶFI. “Tas viss bija iespējams, pateicoties LU ilgstošai veiksmīgai sadarbībai ar Dienviddānijas, Ķīles un Kauņas Tehnoloģiju universitāšu un Ziemeļvācijas nanotehnoloģiju iniciatīvas NINA SH zinātniekiem,” uzsver D. Erts.

“Īpaši gribētu izcelt Zeinepas Altintas dalību, kura jau 25 gadu vecumā ar izcilību aizstāvēja disertāciju par biomedicīnas sensoriem. Viņa šobrīd savos nedaudz pāri 30 gados jau ir profesore Ķīles universitātē, pētnieciskās grupas vadītāja Berlīnes universitātē, izskolojusi 35 jaunos doktorus un ir neskaitāmu balvu un atzinību laureāte!” tā D. Erts.

“Esmu gandarīts, ka izdevies noorganizēt starptautisku konferenci, kurā piedalīsies tik augstas raudzes zinātnieki no Eiropas. Jau tas vien, ka pie mums ar plenāro referātu uzstāsies pasaules lielākā kodolsintēzes projekta EUROfusion vadītājs Tonijs Donē, liecina par konferences atpazīstamību pasaules zinātnieku starpā,” atzīst otrs konferences priekšsēdētājs no LU CFI Dr. habil. phys. Andris Šternbergs. “Prieks ir ne vien par augstvērtīgu zinātnisko programmu, bet arī par iespēju tikties klātienē. Mēs ticam, ka kopīgā konference sniegs jaunas un perspektīvas sadarbības iespējas un iedvesmos turpmākiem pētījumiem.”

Abu izcilo zinātnieku – prof. Altintas un prof. Donē – plenāros referātus 6. jūlijā plkst. 14.00 LU Zinātņu mājas Alfa auditorijā aicināti klausīties visi interesenti.

Dalīties