Ekspedīcijas dalībnieki 2018. gadā Rudzātos Līvānu novadā. Fotogrāfijas autors: Elīna Kursīte

Jūlija sākumā – no 3. līdz 9. jūlijam – Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes folkloristikas nozares pētnieki un folklorā ieinteresēti studenti profesores Janīnas Kursītes-Pakules vadībā dosies Tradicionālās kultūras un mutvārdu vēstures ekspedīcijā uz Latgali – šoreiz uz Balvu novada Viļakas apkaimi.

Latvijas Universitātes folkloristu zinātniskās ekspedīcijas notiek jau vairāk nekā 20 gadus. Kopš 1999. gada Latvijas Universitātes mācībspēki, līdzņemot nākamos pētniekus – studentus un doktorantus, ir pabijuši Alsungas, Dundagas, Kuldīgas, Nīcas, Rucavas, Saldus novados Kurzemē, Valkas novadā pie vidzemniekiem, Bauskas novadā Zemgalē, arī Sunākstes, Seces un Viesītes pagastos Sēlijā, vairākas reizes Latgalē (Dagdas, Daugavpils, Kārsavas, Vārkavas, Preiļu, Līvānu novados) u.c.

Balstoties ekspedīcijās pieredzētajā un savāktajā, tapuši arī vairāki rakstu krājumi, pēdējie – “Diždundaga. Apcerējumi par Dundagas novadu” (Rīga: “Zinātne”, 2017), “Daugavpils novads: vietas vērtība” (Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2018) u.c.

Pēc divu gadu pārtraukuma, kam iemesls bija pandēmija, LU pētnieki un studenti ar lielu prieku un interesi atkal gatavojas ekspedīcijai. Šoreiz par ekspedīcijas vietu izvēlēta Balvu novada Viļaka un tās tuvākā apkaime.

Balvu novads piesaistījis ar folkloras kopām, ar aušanas, rokdarbu tradicionālajām prasmēm, ar stāstīšanas tradīcijām. Folkloras ekspedīcijas dalībniekus interesē, protams, ne tikai folkloras tradīciju kopēji, bet ikviens iedzīvotājs, kam tuvas kādas tradicionālās prasmes (rokdarbi, amatniecība, muzicēšana, tautas dziedniecība, kulinārās tradīcijas), latvisko ieražu, ticējumu, nostāstu zinātāji vai vienkārši lieli stāstnieki ar bagātu dzīves pieredzi. Ekspedīcijas dalībnieku interešu lokā ir arī mūsu nesenās vēstures – 1980.–1990. gadu notikumi un norises. Ekspedīcijā LU pētnieku grupai pievienosies Rīgas Mākslas un mediju koledžas topošie videooperatori, lai video sižetos fiksētu ekspedīcijas gaitu.

Latvijas Universitātes ekspedīcijas jau no pašiem pirmsākumiem notiek sadarbībā ar mutvārdu vēstures pētniekiem, un visas ekspedīcijās pierakstītās intervijas pēc ekspedīcijas tiks nodotas glabāšanai Latvijas Universitātes Nacionālajā Mutvārdu vēstures arhīvā.

6. jūlijā plkst. 19.00 Viļakas Valsts ģimnāzijā notiks kopīgs vietējo folkloras kopu (piedalās “Atzele”, “Abrenīte” un “Egle”) un ekspedīcijas dalībnieku vakarēšanas un sadziedāšanās pasākums, uz kuru laipni aicināti apkārtnes ļaudis.

Ja labi veiksies ekspedīcijā (uz ko ļoti ceram!), nākamgad ekspedīciju šajos pagastos atkārtosim, lai pēc divu gadu darba varētu sagatavot grāmatu.

Dalīties