Piektdien, 17. jūnijā, vairāk nekā 300 Latvijas Universitātes (LU) studentu, mācībspēku un absolventu dodas ceļā uz Lietuvas galvaspilsētu Viļņu, lai piedalītos Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos “Gaudeamus”. Svētkos piedalīsies delegācijas no 13 Latvijas augstskolām, LU skaitliski ir vislielākā – vairāk nekā 1/3 daļa no visu Latvijas dalībnieku skaita.

Pandēmijas dēļ sagatavošanās "Gaudeamus" svētkiem bija ļoti sarežģīta, taču, neskatoties uz ierobežojumiem sagatavošanās procesa laikā, Lietuvas pārstāvji tomēr nolēma svētkus rīkot klātienē un tradicionāli pulcēt Baltijas valstu studentus Viļņas Kalna parka estrādē. Svētku norise Viļņā būs no 17. līdz 19. jūnijam. Lielais svētku koncerts – svētdien, 19. jūnijā Kalna parka estrādē.

LU svētkos pārstāvēs septiņi kori – jauktie kori Juventus, Dziesmuvara, Aura, sieviešu kori Latve, Minjona, Balta un Prezidiju konventa vīru koris, divi deju kolektīvi – TDA Dancis un deju ansamblis Pērle, kā arī Studentu pūtēju orķestris un klarnešu koris Melnie koki.

Pirmie Baltijas valstu (toreiz vēl padomju republiku) studentu dziesmu svētki notika Tartu jau 1956. gadā, bet savu nosaukumu "Gaudeamus" tie iemantoja 1967. gadā. Svētki pārmaiņus notiek Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Ne vienmēr svētki tiek organizēti galvaspilsētā, Latvijā tie notikuši arī Daugavpilī, Igaunijā – lielākoties Tartu, kas ir šīs valsts “studentu galvaspilsēta”. 

Dalīties

Saistītais saturs