Promocijas darbs.
Promocijas darbs. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments.

Papildus plašajam grāmatu klāstam Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas plauktos glabājas arī LU izstrādātās un aizstāvētās disertācijas. Šie materiāli ir nozīmīga LU intelektuālā īpašuma daļa un vērtīgs informācijas avots studiju un pētniecības procesam. Līdzīgi kā vairumam drukāto izdevumu, arī disertāciju daļai vērojama drukas izbalēšana un citas neatgriezenisku bojājumu pazīmes.

Ar mērķi saglabāt šos LU zinātniskās darbības sasniegumus nākamajām paaudzēm LU Bibliotēka 2010. gadā uzsāka LU izstrādāto un aizstāvēto disertāciju digitalizāciju. Rezultātā LU Bibliotēka izveidoja digitālo kolekciju “Disertācijas (1910-2006)”. Minētā kolekcija šobrīd uzskatāma par vienu no vērtīgākajām LU e-resursu repozitorijā pieejamajām kolekcijām.  

Šobrīd LU Bibliotēka ir digitalizējusi vairāk nekā 1800 disertācijas, kuras ir aizstāvētas laika posmā no 1910. līdz 2006. gadam. Lai arī kopējais digitalizēto zinātnisko darbu skaits ir ievērojams, tomēr LU e-resursu repozitorijā ir pieejams mazāks skaits – apmēram 426 disertāciju pilnie teksti. Šāda situācija ir skaidrojama ar pastāvošajām  autortiesībām, jo pirms šādu digitalizēto darbu publiskošanas ir nepieciešams noslēgt promocijas  darba publiskošanas atļaujas līgumu starp LU un zinātniskā darba autoru. 

Digitālajā kolekcijā “Disertācijas (1910–2006) ir iespējams iepazīties ar  LU rektora  Indriķa Muižnieka  1997. gadā aizstāvētās disertācijas "Dažu imūnmodulatoru mikrobioloģiskās sintēzes procesu izpēte" darba kopu. Kā viena no vecākajām šajā digitālajā kolekcijā ir Jūlija Galeja 1929. gadā, medicīnas doktora grāda iegūšanai, aizstāvētā disertācija “Arsenobenzoli un neosalvarsana bojāšanās klinikas apstākļos”:

LU e-resursu repozitorijā ievietotajām digitalizētajām kolekcijām var piekļūt no jebkuras vietas, kur pieejams globālais tīmeklis. Pavisam LU e-resursu repozitorijā ir izveidotas 19dažāda satura digitālās kolekcijas.

Dalīties