LU lektore un māksliniece Ēra Zalcmane izstādes “Saules spēles. Veltījums Baltijas jūrai” atklāšanā LU Zinātņu mājas bibliotēkā. Foto: LU Bibliotēka

9. jūnija pēcpusdienā Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājas bibliotēkā (Jelgavas ielā 3), pulcējoties kuplam pulkam skatītāju, aizritējuši LU lektores un mākslinieces Ēras Zalcmanes gleznu izstādes “Saules spēles. Veltījums Baltijas jūrai” atklāšanas svētki.

Māksliniece Ēra Zalcmane ar ģimeni jau vairāk nekā 30 gadus katru vasaru nodarbojas ar jūras burāšanu, tādēļ jūras tēma ir tuva un aktuāla. “Tas ir mans pilotprojekts – vērot procesu, kā gaisma atstarojas uz ūdens virsmas” – tā par savu ideju gleznās tvert un iemūžināt Baltijas jūras mainīgos ūdeņus, izstādes atklāšanā līdzdalīja lielformāta gleznu autore.

Katram darbam ir savs unikālais stāsts, kurā iekļaujas gan gleznas tapšanas vieta, gan brīnumainās ūdens krāsu un nokrāsu pārvērtības, sajūtas un emocijas. Pavisam izstādē skatāmi pieci lielformāta darbi: “Paralēlās dimensijas”, “Prieks”, “Mirdzums”, Saules spēles” un “Saules pieskāriens, saulgrieži”.

Pasākuma laikā māksliniece klātesošos iepazīstināja ar izstādes koncepciju, kā arī līdzdalīja katra darba tapšanas stāstu, īpaši uzsverot, ka darbos ietverta tā jūra, kas redzama atklātos ūdeņos, atrodoties uz jahtas. Liela nozīme māksliniecei ir dzīļu psihologa Bila Plotkinsa (Bill Plotkin) atziņām, kas atspoguļotas darbā “Dvēseles mākslas”. Šīs atziņas palīdzējušas, veidojot gleznas nevis pēc fotogrāfijām, bet pēc atmiņas, ļaujoties emocionālai plūsmai un cenšoties atsaukt atmiņā ne tikai jūras krāsu dažādību, bet sajūtas, kādas bija, redzot gaismas un ūdens saspēli.

Māksliniecei ir izveidojusies cieša sadarbība ar LU Bibliotēku, eksponējot savas izstādes bibliotēkas vidē. Ēras Zalcmanes darbi priecējuši skatītājus Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkā, kā arī Bibliotēkā Kalpaka bulvārī.

Izstādi organizē LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte sadarbībā ar LU Bibliotēku.

Izstāde skatāma līdz 30. jūnijam.

Visi laipni aicināti!

Dalīties