LU pētnieku prezentētais stends. Attēla autors: štāba virsseržants Gatis Indrēvics ©
LU pētnieku prezentētais stends. Attēla autors: štāba virsseržants Gatis Indrēvics ©

2022. gada 25. maijā Latvijas Universitātes (LU) pētnieki piedalījās ikgadējā "Industrijas dienā" Ādažu militārajā bāzē un demonstrēja inovatīvus risinājumus individuālai un kolektīvai aizsardzībai radionuklīdu un toksisko metālu piesārņojuma gadījumā.

LU pētnieki piedalījās pasākumā ar starpdisciplinārās grupas (kopēji veidoto ziņojumu “Operation Antinuclear Umbrella 2” par LU pētnieku 2021-2022 laika posmā veiktajiem pētījumiem Cs-137, Sr-90, Co-60 radionuklīdu antidotu, PZ kompozītu ar aktīvo ogli un citiem komponentiem izstrādei, tai skaitā veiktajiem pētījumiem PZ un nano-sudraba daļiņu plāksteru izpētē.

Stenda ietvaros tika prezentēti uzskates materiāli – Medicīnas un Ķīmijas fakultātes pētnieku sintezētie Prūsija zilā nanosorbenti un PZ, sudraba un ogles slāņiem aizpildīts ūdens sukņa rezervuārs, kā arī Ķīmiiskās Fizikas institūta, Bioloģijas un Ķīmijas fakultātes kopējie izstrādātie tekstila materiāli, kas pārklāti ar sudraba nanodaļiņām un Prūsija zilā nanodaļiņu slāņiem.

LU pētnieku rezultāti izraisīja rezonansi un pozitīvu vērtējumu no NBS pārstāvjiem, kas uzsvēra pētījuma aktualitāti un praktisko nepieciešamību. Stendu atzinīgi novērtēja arī Aizsardzības ministrijas un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF) pārstāvji, Latvijas Republikas Saeimas pārstāvis, kas actualizēja  antidotu nozīmību cilvilās aizsardzības nodrošināšanai, lidz ar  Krievijas federācijas agresīju Ukrainā, kā arī starptautiski militārās pētniecības eksperti DEVCOM (ASV).

Pasākumā piedalījās: LU Ķīmijas fakultātes docents Dr.ķīm Ingars Reinholds, un Medicīnas fakultātes maģistrantūras farmācijas programmas students Uģis Eismonts.

Pasākuma laikā tika dibināti kontakti un apspriesta pētnieciskā sadarbība ar Latvijas pētniecības institūtem un ārvalstu pētniecības institūtiem, kuru uzmanības lokā ir LU ziņojumā appskatīto problēmu risinājumu izpēte.

Dalīties

Saistītais saturs