LU rektors profesors Indriķis Muižnieks sveic LU Goda doktoru profesoru Dīteru Šulcu
LU rektors profesors Indriķis Muižnieks sveic LU Goda doktoru profesoru Dīteru Šulcu © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Šī gada 9. maijā Latvijas Universitātes (LU) Goda doktors, Leipcigas Universitātes emeritētais profesors Dīters Šulcs (Dieter Schulz) nosvinēja 80 gadu jubileju un 28. maijā viņš tika godināts LU Mazajā aulā. Pasākumu organizēja Senioru klubs ar LU rektora atbalstu. Tajā piedalījās un bijušo Leipcigas Universitātes Pedagoģijas fakultātes dekānu sveica arī Leipcigas Universitātes profesore Barbara Drinka (Barbara Drinck). Pasākumu bagātināja muzikālie priekšnesumi, ko sniedza Dr. Guntars Bernāts, Dr. Manuels Fernandezs un Mg. paed. Ļevs Rusilo.

Stāstot par ilggadējo sadarbību, emeritētā profesore Aīda Krūze uzsvēra, ka šogad varam atzīmēt trīs svarīgus notikumus: prof. Šulca nozīmīgo dzīves jubileju; aprit 20 gadi, kopš viņš saņēmis LU Goda doktora titulu; 5 gadi kopš augstā mūsu valsts apbalvojuma – Atzinības krusta piešķiršanas viņam par ilggadēju sadarbību ar Latvijas Universitāti, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas pedagogu saimi, sekmējot jauno zinātnieku izaugsmi, pedagoģijas zinātnes, skolotāju izglītības un tālākizglītības attīstību. 

Profesoru Šulcu sveica un viņa ieguldījumu starptautiskās sadarbības organizēšanā novērtēja rektors prof. Indriķis Muižnieks, sadarbības aizsācēja, bijusī Pedagoģijas un psiholoģijas institūta direktore prof. Ausma Špona, PPMF prodekāne prof. Zanda Rubene, bijušā dekāna prof. Andra Kangro vārdā -  profesore Ilze Kangro, bijušās Pedagoģijas nodaļas kolēģes Aīda Krūze, Rudīte Andersone, Irēna Žogla. Sveicienu profesoram ar ziediem un piemiņas veltēm bija atsūtījuši prof. Tatjana Koķe un Rīgas Skolu muzeja darbinieki.  Senioru kluba vārdā jubilāru sumināja Astra Kravčenko, Muzeja vārdā - Rūdolfs Rubenis.  Sveicēju vidū bija žurnāla “Skolotājs” redaktore Anita Šmite, bijušie doktoranti un maģistranti, skolotāji, kuri piedalījušies ikgadējos starptautiskajos semināros Leipcigas Universitātē. Lielu pārsteigumu jubilāram sagādāja PPMF mācībspēki un bijušie studenti, kuri, dziedot profesora iemīļoto dziesmu “Rīga dimd”, pasniedza viņam simbolisko Rīgas atslēgu, jo, ierodoties Rīgā, LU Goda doktors parasti saka: “Esmu atkal savā otrajā dzimtenē”. Un tas nav ārišķīgs patoss, jo ilgajos sadarbības gados Latvija kļuvusi par viņa otrajām mājām, kurām viņš atdevis daudz spēka, zināšanu un enerģijas.

Aizvadītajā nedēļā Ilggadējie starptautiskās sadarbības partneri tikās ar LU kolēģiem, apmeklēja LU Muzeju un karceri, ar ko iepazīstināja vēsturnieks Rūdolfs Rubenis, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Dr. Beatas Paškevičas vadībā apskatīja saturiski un mākslinieciski lieliski iekārtoto  izstādi “Modināšana. Hernhūtieši”, bet Rīgas Domā baudīja ērģeļmūzikas koncertu.  Atvadoties no Rīgas, izskanēja stingra pārliecība par drīzu atkalredzēšanos Leipcigas Universitātē vai Latvijas Universitātē.

Vairāk par profesoru D. Šulcu: Laikmets un personība. 15. krāj. Rīga, RaKa, 2015, 279. – 294. lpp., kā arī LU Muzeja krājumā.

Dalīties