LU rektors profesors Indriķis Muižnieks sveic jaunievēlēto LU Satversmes sapulces priekšsēdētāju profesori Zandu Rubeni
LU rektors profesors Indriķis Muižnieks sveic jaunievēlēto LU Satversmes sapulces priekšsēdētāju profesori Zandu Rubeni © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Piektdien, 27. maijā, Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā notika LU Satversmes sapulces sēde, kuras laikā tika apstiprināts jaunais Satversmes sapulces sastāvs, ievēlēta jauna Satversmes sapulces vadība un apstiprināta LU Satversme.

Līdzšinējo LU Satversmes sapulces priekšsēdētāju Dr. habil. ķīm. profesoru Māri Kļaviņu amatā nomainīja profesore Zanda Rubene, kas ir LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes prodekāne. Par viņas kandidatūru aizklātā balsojumā nobalsoja 107 sapulcē klātesošie dalībnieki, pret bija 40.

“Es piekrītu kolēģu piedāvājumam piedalīties šajās velēšanās, jo, pirmkārt, es ticu demokrātijai kā pārvaldības formai, ticu demokrātiskajam spēkam, es ticu Rietumu kultūras vērtībai, kurā indivīda rīcībspēja un indivīda spēja ietekmēt procesu ir ārkārtīgi svarīga. Es ticu tam, ko angļu valodā sauc par interdependence – latviski mēs to varam tulkot kā līdzesība, un ticu, ka tikai kopā katrs no mums ar savu balsi var izdarīt ko būtisku”, pēc ievēlēšanas augstajā amatā sacīja profesore Z. Rubene. Viņa uzsvēra, ka LU ir vērtība, simbols un zīmols, jo viņas ģimenes locekļi vairākās paaudzēs mācījās un strādāja LU. “Satversmes sapulce ir tas veidojums, tā institūcija, kura padara LU savā veidā “dzīvu”, jo šeit mēs pieņemam lēmumus par mums, par to, kā mēs dzīvosim tālāk,” piebilda jaunā priekšsēdētāja.   

Par Satversmes sapulces priekšsēdētāja vietnieku ievēlēta LU Studentu padomes priekšsēdētāja vietniece Eva Borska, par sekretāri – Inguna Miķelsone, kas ir arī LU Senāta sekretāre un LU Arhīva Dokumentu pārvaldības nodaļas fondu glabātāja.

LU Satversmes sapulces sēdē vienbalsīgi tika apstiprināta arī jaunā LU Satversme.

LU rektors profesors Indriķis Muižnieks savā uzrunā minēja, ka “mēs visi šodien kļuvām par jaunās Satversmes sapulces mātēm un tēviem, tā ir atbildība un liels gods”. Rektors atgādināja, cik “liels un komplicēts ir LU organisms”, prezentējot Universitātes struktūrvienību līdzšinējos sasniegumus un nākotnes plānus.    

LU Satversmes sapulce ir LU augstākā pārstāvības institūcija. Tajā pieņem un groza LU Satversmi, ievēlē un atceļ LU Senāta locekļus, ievēlē un atceļ rektorus, kā arī iepazīstas ar rektora pārskatu par LU darbību. Satversmes sapulcē ir 200 dalībnieki – 130 dalībnieki no akadēmiskā personāla, 20 dalībnieki no vispārējā personāla un 50 studējošie, dalībniekus ievēlē uz trīs gadiem. Akadēmiskā personāla pārstāvību nosaka tā, lai Satversmes sapulcē ir ievēlēti 65 dalībnieki no dzīvības zinātņu, veselības aprūpes, medicīnas, dabaszinātņu, matemātikas un datorikas jomām un 65 dalībnieki no sociālo zinātņu, humanitāro un mākslas zinātņu jomām.

LU Satversmes sapulcē tika apstiprināts arī jaunais Akadēmiskās šķīrējtiesas sastāvs, tika ievēlēti: Sanita Osipova (Juridiskā fakultāte), Irēna Barkāne (Juridiskā fakultāte), Solvita Olsena  (Medicīnas fakultāte), Normunds Titāns (Teoloģijas fakultāte).

Dalīties

Saistītais saturs

Atzīmēsim LU Satversmes simtgadi kopā!
25.03.2023.

Atzīmēsim LU Satversmes simtgadi kopā!

Latvijas Universitātes Satversmes sapulces sēde
27.05.2022.

Latvijas Universitātes Satversmes sapulces sēde