Grāmatas "Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas" vāks
Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas

Grāmatu mākslas konkursā “Zelta ābele 2021” portāla LSM.lv lasītāju balsojumā par 2021. gada skaistāko zinātnisko grāmatu atzīta LU Akadēmiskajā apgādā izdotā, Valda Segliņa sarakstītā un Baibas Lazdiņas veidotā “Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas”.

Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notika grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele 2021” svinīgā ceremonija. Šogad konkursā piedalījās 54 izdevēji ar 133 grāmatām, no kurām nominēšanai žūrija izvirzīja 40 grāmatas 8 kategorijās.

Grāmatu mākslas konkursā “Zelta ābele 2021” kategorijā “Zinātniskā literatūra” bija nominētas trīs Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā sagatavotās zinātniskās monogrāfijas:

  • Valdis Segliņš “Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas”; māksliniece – Baiba Lazdiņa; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija;
  • Elvīra Šimfa “Kanta antropoloģija”; mākslinieks – Aleksejs Muraško; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija;
  • Renāte Blumberga “Lībiešu tautas nama vēsture. No ieceres līdz atklāšanai”; māksliniece – Zane Ernštreite; attēlu apstrāde – Jānis Veiss; tipogrāfija – Dardedze hologrāfija.

Ar grāmatas “Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas” dizaina risinājumu māksliniece mēģināja panākt sajūtu, ka lasītājs savās rokās tur senlaicīgu tekstu. Gan vāka lakonisms, gan iekšlapu veidols ir instrumenti, ar kuriem tas tika realizēts, tādēļ ir patiess prieks par lasītāju izvēli.

Grāmatu mākslinieces un maketētājas Baibas Lazdiņas veidotie darbi arī iepriekšējos gados ir nominēti un arī guvuši skaistākās grāmatas balvu grāmatu mākslas konkursā “Zelta ābele”. 2011. gadā viņa saņēma šī konkursa balvu “Zelta ābols” par V. Segliņa grāmatu “Senās Ēģiptes rakstu dārgumi” nominācijā “Zinātniskās grāmatas”, 2015. gadā – par Klausa Dītera Ludviga un Mudītes Smiltenas sagatavoto “Vācu-latviešu frazeoloģijas vārdnīcu” nominācijā “Uzziņu literatūra” un 2018. gada konkursā – par V. Segliņa grāmatu “Senās Ēģiptes medicīnas papirusi” nominācijā “Zinātniskā literatūra”.

Dalīties

Saistītais saturs