Latvijas Universitātes logo Universitātes auditorijā
© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departments.

Šī gada aprīlī Latvijas Universitātē (LU) sadarbībā ar Opoles Universitāti Polijā ir sākušies divi bezmaksas apmaiņas kursi FORTHEM alianses ietvaros.

FORTHEM aliansē šobrīd ietilpst septiņas Eiropas augstskolas - Gūtenberga Universitāte Maincā (Vācija), Valensijas Universitāte (Spānija), Burgundijas Universitāte (Francija), Palermo Universitāte (Itālija), Jyväskylä Universitāte (Somija), Opoles Universitāte (Polija) un LU (Latvija), savukārt ar 2022. gada rudeni aliansē iekļausies arī  Adger Universitāte (Norvēģija) un "Lucian Blaga" Universitāte Sibiu (Rumānija). Alianses universitātes apvieno spēkus, lai izveidotu pastāvīgu un daudzpusēju Eiropas sadarbības vidi transnacionālās augstākās izglītības un mobilitātes veicināšanai.

Viens no FORTHEM mērķiem ir veidot kopīgu platformu – Digitālo akadēmiju, kuru sasaistīt ar esošajām universitāšu e-studiju vidēm un, kurā būtu pieejami dažādi kursi angļu valodā visos studiju līmeņos un disciplīnās visās universitātēs. Apmaiņas kursi ir ļoti nozīmīgs solis FORTHEM alianses mērķu izpildē, tāpēc  LU un Opoles Universitātes īstenoto kursu apmaiņa ir viens no pirmajiem nozīmīgiem soļiem šajā aktivitātē.

LU studentu vidū interese par pieteikšanos kursiem bija ļoti liela. Jau pirmajā pieteikšanās dienā tika saņemts maksimālais pieteikumu skaits, kas diemžēl neļāva apstiprināt visus mācīties gribētājus. Ņemot vērā lielo interesi, Opoles Universitāte palielināja studentu skaitu savā kursā, izveidojot divas grupas,  un plāno līdzīgu aktivitāti atkārtot arī nākamajā mācību gadā.

LU studenti Opoles Universitātē kursu “Apzinātība un radošais sniegums” (Mindfulness and creative performance) apgūs attālināti angļu valodā un pirmā LU studentu grupa savas mācības uzsāka 6. aprīlī. Kurss piedāvā iespēju iepazīt jaunas tendences personības attīstībā, vingrināties apzinātībā un pilnveidot savu radošumu. Studenti varēs iepazīt sensorisko uztveri, attīstīt radošo domāšanu caur refleksiju un pašaktualizāciju, apgūt dažādus paņēmienus un formas, multimediālas prezentācijas, sinhronus un asinhronus uzdevumus, apzinātību un radošo domāšanu.

LU studentiem kursu vada Opoles Universitātes profesore Dr. Malgožata Adams-Tukendorf, viņa novērtē LU studentu labās angļu valodas zināšanas, komunikabilitāti, atvērtību un ieinteresētību kursa apguvē.

Savukārt Opoles Universitātes  studenti jau no 1. aprīļa sāka apgūt Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pieaugušo pedagoģijas izglītības centra īstenotu kursu “Inovatīvā pedagoģija dažādības risinājumiem” (Innovative Pedagogy for Addressing Diversity).  Kursa mērķis ir pilnveidot dalībnieku zināšanas un prasmes izmantot inovatīvus risinājumus pedagoģiskajā darbā ar dažādiem izglītojamiem. Kursa saturs ietver inovāciju teorijas un dažādības izpratni un inovatīvo pedagoģiju. Studentiem būs iespēja pēc izvēles strādāt pie pedagoģisko dažādības risinājumu (jaunas metodes, rīka, uzdevuma u.c.) radīšanas vai īstenošanas, izmantojot kursā apgūtās zināšanas un prasmes.  

Opoles Universitātes studentiem kursu vada LU asociētā profesore Dr. Ieva Margeviča-Grīnberga. Iespaidi par pirmajām nodarbībām studentiem ir pozitīvi.

Sekmīgu kursu apguves rezultātā abu pušu studenti saņems sertifikātu ar 3 ECTS (2 kredītpunktiem).

Pēc abu šo kursu veiksmīgas pilotēšanas, FORTHEM aliansē tiek plānots paplašināt kursu piedāvājumu, iesaistot arvien vairāk alianses universitātes.

Dalīties