Vizualizācija ar vides dizaina objekta ideja – ar koka dēlīšiem segts multifuncionāls 3D betona soliņš.
Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu komandas «4 AM» piedāvāta vides dizaina objekta ideja – ar koka dēlīšiem segts multifuncionāls 3D betona soliņš.

Baltijā pirmajā 3D betona drukas konkursā žūrija par uzvarētāju atzīst Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu komandas «4 AM» piedāvātu vides dizaina objekta ideju – ar koka dēlīšiem segtu multifuncionālu 3D betona soliņu atpūtai Torņakalnā, Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā.

Uzvarētājkomandu «4 AM» veido Jānis Vēveris, Lauris Krauze, Toms Čudars un Katrīna Anna Pētersone. 

Žūrija izvēlējās trīs labākos darbus. Otro vietu iegūst RTU un LMA studentu komandas «onlyonly» (Harijs Vucens, Madara Portnaja, Anna Līva Traumane) iecere par lapeni – atpūtas paviljonu, kur atpūtu no citu acīm slēpj dažāda augstuma liektas formas betona sienas. Par trešo labāko atzīta RTU un biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA studentu komandas «FRA» (Sintija Erte, Egīls Markus, Ervīns Gorelovs) ideja – atpūtas un rekreācijas vieta ar soliņu, velosipēdu novietni un nojumi, kuru caurvij 3D betona konstrukcijas. 

Labāko vides objektu ideju iecerēts īstenot, izvērtējot iespējas to integrēt LU Rakstu mājas projektā. LU Rakstu mājas projektu plānots pabeigt līdz 2023. gada beigām. Labāko darbu autori saņem arī naudas balvas 3000, 2000 un 1000 eiro vērtībā. 

Finālā piedalījās astoņas studentu un jauno profesionāļu komandas.

Visus konkursa finālistu darbus līdz 22. aprīlim iespējams apskatīt LU Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3. Pēc tam tos plānots izstādīt RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā. 
Konkursa rīkotāji arī jebkuram 3D drukas entuziastam piedāvā iespēju, sekojot vietējo un starptautisko ekspertu lekcijām un praktiskām darbnīcām vietnē Youtube, iegūt jaunas zināšanas un pašiem izdrukāt vides objektus. Papildu informācija.

Baltijā pirmo 3D betona drukas konkursu rīkoja RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrika sadarbībā ar LU un radošo prasmju izglītības platformu «C2D», lai popularizētu 3D betona drukāšanu un radītu pirmās publiski pieejamās 3D drukātās vides instalācijas Latvijā. 3D betona drukāšana ir inovatīvs zinātnes un tehnoloģiju attīstības virziens, kas strauji attīstās visā pasaulē. Tehnoloģija ir ilgtspējīga, nodrošina cilvēkresursu un materiālu efektīvu izmantošanu, kā arī arhitektūras un būvniecības nozarēm piedāvā gandrīz bezgalīgas iespējas, kas saistītas ar formas, izmēra un struktūras brīvību. 

Komandu izstrādātos prototipus konkursa finālā vērtēja LU rektors Indriķis Muižnieks, RTU Arhitektūras fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, RTU 3D Betona drukāšanas zinātniskās laboratorijas vadītājs Māris Šinka, LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas projekta direktors Jānis Ploks, LU Infrastruktūras departamenta Tehniskā nodrošinājuma daļas vadītājs Guntars Greters un 3D drukas eksperts Juris Kļava. 

Konkursu finansiāli atbalstīja lielākais sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražotājs Baltijas reģionā «Sakret», būvniecības uzņēmumu grupa «KUBS grupa» un jauno arhitektu klubs «ATELPA», savukārt informatīvu atbalstu sniedza viens no lielākajiem veidņu un sastatņu ražotājiem pasaulē «PERI».

3D betona drukas konkurss tika rīkots ar ERAF līdzfinansēta projekta «LU inovāciju granti studentiem» (Nr.1.1.1.3/18/A/007) atbalstu. Lai attīstītu studentos inovatīvo domāšanu, jaunrades prasmes un uzņēmējspējas, Latvijas lielākās augstskolas īsteno vērienīgu projektu, piedāvājot daudzveidīgus un modernus apmācību moduļus. 

Vairāk informācijas RTU tīmekļvietnē.

Dalīties