Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskais apgāds ir laidis klajā LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) profesora Viestura Paula Karnupa grāmatu “Mazā valsts, kas spēja: Latvijas ekonomiskās attiecības un ārējā tirdzniecība ar atsevišķām pasaules valstīm starpkaru periodā” (“The Little Country that Could: Latvian Economic Relations and Foreign Trade with Various Countries in the Interwar Period”).

Grāmatas recenzents, LU vēstures profesors Aivars Stranga: “Profesors Karnups ir uzrakstījis ļoti vērtīgu monogrāfiju, kuru es vērtēju ļoti atzinīgi. Tā ir balstīta ļoti plašā avotu bāzē. Viena no darba galvenajām iezīmēm ir tā novitāte – ja Latvijas ārējie ekonomiskie sakari ar lielvalstīm ir daudz maz pētīti – lai arī šajā jomā darba vēl ir daudz, tad attiecības ar britu Indiju, Austrāliju, Palestīnu un daudzām citām ‘’eksotiskām’’ vietām zinātniskajā literatūrā ir atspoguļotas pirmo reizi.”

Grāmatā analizētas Latvijas ekonomiskās attiecības un ārējā tirdzniecība laika posmā no 1918. līdz 1940. gadam ar vairākām pasaules valstīm. Monogrāfija izdota angļu valodā un to iecerēts dāvināt Latvijas Ārlietu ministrijai un visu vairāk nekā 20 valstu, kas pieminētas grāmatā, diplomātiskajām pārstāvniecībām, kā apliecinājumu mūsu valsts un šo zemju senajām tirdzniecības attiecībām. Savukārt ikviens interesents var iegādāties grāmatu LU Akadēmiskajā apgādā, iepriekš sazinoties pa e-pastu: apgads@lu.lv.

“Starpkaru periodā Latvijai bija maza atvērta ekonomika. Bija jācīnās ne tikai par nepieciešamību atjaunot ekonomiku, ko satricināja karš, bet arī bijušās Krievijas tirgus zaudēšanu, līdz ar to pilnībā pārorientējot savu ekonomiku uz Eiropu un pārējo pasauli. Latvijas ārējā tirdzniecībā visā starpkaru periodā dominēja Lielbritānija un Vācija, bet kopumā līdz 1937. gadam Latvija bija ekonomiskās attiecības ar 115 valstīm, kolonijām un teritorijām!” uzsver grāmatas autors LU BVEF prof. Viesturs Pauls Karnups.

Par autoru

Dr. oec. Viesturs Pauls Karnups ir profesors LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē un LU Ziemeļamerikas studiju centra direktors. Līdz 1990. gadam dzīvojis Austrālijā, bijis Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ) viceprezidents Kanberā, Latvijas jaunatnes apvienības Austrālijā (LJAA) valdes priekšsēdētājs. Kopš 1991. gada pastāvīgi dzīvo Latvijā. Bijis 5. Saeimas deputāts, Pilsonības un imigrācijas departamenta (tagad Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde) direktors, Valsts ministra vietnieks I. Godmaņa pirmajā valdībā. Publicējis vairākus rakstus par Latvijas ekonomikas vēsturi un starptautisko ekonomiku.

Dalīties

Saistītais saturs