LU rektors Indriķis Muižnieks labprāt atslēgu nodotu tās saimniekiem - Rīgas domei -, bet ar diviem nosacījumiem. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas rakšanas darbu laikā būvnieki “uzdūrās” neparastam veidojumam, ko, izpētot LU Vēstures un filozofijas fakultātes studentiem-topošajiem arheologiem, tika konstatēts, ka tā ir īstā un oriģinālā Rīgas atslēga.

LU Akadēmiskajā centrā ir sākušies rakšanas darbi, lai jau 2023. gadā blakus Dabas un Zinātņu mājai atklātu Rakstu māju. Jau ceļot iepriekšējās ēkas, arheoloģiskajos izrakumos tika atklāti citi iespaidīgi atradumi, piemēram, liecības par 17. gadsimta zviedru nocietinājuma jeb Kobrona skansts sistēmu, tāpēc atrastā Rīgas atslēga nemaz nav tik liels pārsteigums, apliecina LU pētnieki.

Atslēgas pētīšanā iesaistījās vairāki LU institūti un fakultātes, nosakot atslēgas izcelšanās vēsturi, sastāvu, nozīmi un funkcijas. Starpdisciplinārajā pētījumā tika atklāts, ka tā ir īstā, vienīgā un oriģinālā Rīgas atslēga, kas simbolizē Sv. Pēteri – Rīgas pilsētas viduslaiku svēto aizgādni, kam bija veltīts arī pilsētas nozīmīgākais un lielākais dievnams.

Pašlaik atslēga atrodas LU galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19, taču LU rektors Indriķis Muižnieks labprāt to nodotu īstajiem saimniekiem – Rīgas domei –, bet ar diviem nosacījumiem. Pirmkārt, LU sagaida, ka Rīgas dome iesaistīsies diskusijās un atbalstīs nodēvēt Rail Baltica staciju, kas atradīsies netālu no LU Akadēmiskā centra, Latvijas Universitātes vārdā. Otrkārt, LU Akadēmiskā centra saime būs ļoti priecīga, ja Rīgas dome īstenos ieceri izveidot jaunu gājēju un velosipēdu tiltu pār Kīleveina grāvi.

 

* April, april, šī ir 1. aprīļa joku ziņa. Attēlā redzamā ir LU katra studenta panākumu atslēga, kas šoreiz ļoti labi iederējās Rīgas atslēgas lomā. Protams, nekāds joks nav sadarbība ar Rīgas domi, ko arī veiksmīgi turpināsim turpmāk.

** Lai izvairītos no viltus ziņām, LU Sociālo zinātņu fakultāte aicina ielūkoties Dr. sc. comm. Klintas Ločmeles sagatavotajos ieteikumos informācijas izvērtēšanai.

Dalīties