Piektdien, 18. februārī, plkst. 17.00 Latvijas Universitātes 80. ikgadējās starptautiskās konferences sekcijā “Kognitīvās zinātnes” ar ielūgto referātu “Spatial Thinking Underlies Scientific and Mathematical Thinking” uzstāsies viena no pasaulē vadošajām telpiskās uztveres un vecumposmu pētniecēm – profesore Nora Ņūkomba.

Prof. Nora Ņūkomba (Nora Newcombe) ir viena no ASV nozīmīgākajām zinātniecēm un vadošajām telpiskās uztveres un vecumposmu pētniecēm pasaulē. Šobrīd viņa ir izcilības profesore Templa Universitātē, ASV (Laura H. Carnell Professor of Psychology at Temple University), un Starptautiskās psihes smadzeņu izglītības biebības (International Mind Brain Education Society (IMBES)) prezidente. Bijusi Smadzeņu un biheviorālo zinātņu asociāciju federācijas prezidente (Federation of Associations in Brain and Behavioral Sciences (FABBS)). Ir vairāku izdevumu redaktore.

Prof. Ņūkomba ir viena no ASV lielākajiem zinātnes lepnumiem. Viņas apbalvojumu vidū ir Viljama Džeimsa balva no Amerikas psiholoģijas biedrības, kas ir, iespējams, nozīmīgākais apbalvojums nozarē, kā arī Bērnu attīstības biedrības izcilības balva, Eksperimentālo psihologu biedrības H.K. Vorena medaļa, Amerikas psiholoģijas asociācijas balvas – Džordža Millera un Stenlija Hola balvas par izcilu sniegumu psiholoģijas zinātnes attīstībā.

Viņa ir arī Amerikas zinātnes atbalsta asociācijas (American Association for the Advancement of Science) un Amerikas Zinātņu un mākslu akadēmijas (American Academy of Arts and Sciences) pilntiesīga locekle. Ilgus gadus viņa ir bijusi līdzdirektore un vadītāja Telpiskā intelekta un mācīšanās centram (Spatial Intelligence and Learning Center), kas saista vadošos pētniekus pasaulē un ir konsorcijs starp Ziemeļrietumu Universitāti (Northwestern University), Čikāgas Universitāti, Pensilvānijas Universitāti un Templa Universitāti.

Prof. Noras Ņūkombas pētniecība ietver gan vecumposmu pētniecību, gan telpas uztveri. Viņas un Dž. Hatenločeres monogrāfija “Making space: The development of spatial representation and reasoning(2000, MIT Press) ir nozares klasika. Citas nozīmīgas prof. Ņūkombas pētniecības tēmas ir telpas uztveres un kognitīvo procesu izpēte, navigācijas uztvere, kognitīvo karšu veidošanās, telpiskā epizodiskā atmiņa un telpisko procesu ietekme mācīšanās procesos. Viņas pētījumi vairāk nekā 30 gadus ir Nacionālā zinātnes fonda atbalstīti.

Kognitīvo zinātņu sekcija sāksies plkst. 14.30 un norisināsies Zoom platformā. Sekciju organizē LU DF Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorija.

Sekcijas detalizēta programma un pieslēgšanās saite - https://conferences.lu.lv/event/96/

Dalīties

Saistītais saturs