Latvijas Universitātes (LU) sieviešu koris "Balta" ielūdz klausītājus uz laikmetīgās garīgās kora mūzikas tiešsaistes koncertu, kas vienlaikus būs arī jaunā mūzikas albuma "Klusums" atvēršanas svētki. Tiešsaistes koncerta pirmizrāde norisināsies 21. decembrī plkst. 18.00 un būs skatāma klātienē Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā, kā arī šai pašā laikā attālināti Youtube kanālā un kora Facebook lapā.

“Pandēmijas laikā korim nebija iespējas sniegt koncertus klausītājiem klātienē. Šajā laikā attālinātā mēģinājumu procesā apguvām jaunu laikmetīgās mūzikas programmu, ko ieskaņojām albumā “Klusums”. Ieraksti notika laikā no septembra līdz novembra beigām, pieredzējušā skaņu režisora Vara Kurmiņa vadībā, Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā,” stāsta kora “Balta” mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza.

Albuma un tā atvēršanas tiešsaistes koncerta programmā iekļauti 21. gadsimtā no 2001. līdz 2020. gadam radītie norvēģu, vācu, angļu, latviešu komponistu darbi sieviešu korim a cappella. Īpaši izceļami trīs darbi, kas veltīti diriģentei Mārai Marnauzai un viņas sieviešu korim Balta. Tie ir latviešu komponistes Renātes Stivriņas (dz. 1985), divu vācu komponistu, Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolas emeritētā profesora Kristofa Šēnhera (dz. 1952) un Berlīnē dzīvojošā Kristiana Bērena darbi.

Programmā ietverti ievērojamu norvēģu komponistu Ola Gjeilo (dz. 1978) un Kima Andrē Arnesena (dz. 1980) darbi, kā arī pieci mūsdienu norvēģu komponista Henrika Odegārda (dz. 1955) darbi, kuros viduslaiku kultūras mantojums – gregoriskais korālis savdabīgi integrējas sieviešu kora laikmetīgā daudzbalsības paletē. Kora mūzika ir netipiska un radoša, kas izpaužas dažādo laikmetu saplūšanā – viduslaiki un mūsdienas. Gregoriskā korāļa vienbalsības askētisms kontrastē un saplūst ar sieviešu kora daudzbalsību, radot meditatīvu, pārdomas par garīgajām vērtībām raisošu noskaņu.

Jaunā albuma “Klusums” noformējumam izmantota mākslinieces Dinas Ābeles glezna “Klajums, kurā kāds ar mani runā”, kas sasaucas ar tajā ietverto garīgo mūziku.

V.E. bīskaps Andris Kravalis skaidro jaunā kora albuma nosaukumu: “Klusums ir Dieva draugu – mistiķu valoda. Svētie raksti saka, ka Dievs runā klusumā. Paldies korim “Balta” par sadarbību šajā un arī daudzos citos projektos daudzu gadu garumā. Lai kora nosaukums “Balta” palīdz citiem dzīvot gaiši, Dievam patīkami un nest šo Dievišķo baltumu un gaismu pasaulē!”

Tiešsaistes koncerta video ierakstu veica SIA DEEM – Edmunds Mickus, Daina Kricmane Vilciņa un Aldis Vilciņš. Filmēšana notika ne tikai Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā, bet arī Svētās Ģimenes Mājā, kas atrodas uz 13. gadsimta cisterciešu sieviešu klostera pamatiem, kurā garīgās mūzikas dziedājumi kora “Balta” izpildījumā radīja senatnīgu noskaņu. “Biedrība ir organizācija, kas rūpējas par brīvprātīgo kustību, īpaši vēža pacientu, kā arī mediķu atbalstam. Prieks, ka ar šo koncertu varēsim iepriecināt viņus!” saka valdes locekle Inese Švekle.

Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks pauž gandarījumu par kora “Balta” laikmetīgās kora mūzikas tiešsaistes koncertu, kas “ievadīs mūs visus šajā pārdomu, īpašo pārdomu, īpašās situācijas brīdī, tajā gaišajā ceļā, kas mūs vedīs pretī Ziemassvētkiem, pretī Jaunajam gadam, pretī laikam, kad varēsim būt ciešāk un atkal klātienē kopā.”

Tiešsaistes koncerta video ieraksts būs pieejams klausītājiem Youtube vietnē.

Projekts, kas ietver jauna laikmetīgās kora mūzikas albuma ieskaņošanu un izdošanu, kā arī tā atvēršanu tiešsaistes koncertā, īstenots pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālam atbalstam.

Dalīties

Saistītais saturs

Koris “Balta” gatavojas dalībai 68. Starptautiskajā koru konkursā Spānijā
08.07.2022.

Koris “Balta” gatavojas dalībai 68. Starptautiskajā koru konkursā Spānijā