Latvijas Universitāte (LU) ieguvusi augstākos rezultātus starptautiski plaši atzītajā Jauno Eiropas un Centrālāzijas valstu reitingā (Emerging Europe and Central Asia University Rankings 2022), ierindojoties 40. vietā. LU uzlabojusi rezultātu vairākos reitinga vērtējumos, tai skaitā par zinātnisko publikāciju skaitu un citējamību un starptautisko sadarbību.

Reitings veidots, ņemot vērā vairākus indikatorus, no kuriem visbūtiskākie ir pasaules mēroga reputācija, universitātes reputācija darba devēju vidū, kā arī publikāciju skaits  un to citējamība, akadēmiskā personāla  un studentu skaita attiecība, pasniedzēju ar doktora grādu proporcija, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvars. Šie kritēriji ir visai prasīgi un tādēļ šis reitings tiek augsti vērtēts, jo tiek izslēgti rādītāji, kas nereti ir subjektīvi un atkarīgi no pasniegšanas veida.

Kopumā LU rezultāti uzlabojušies trijos rādītājos – vidējais zinātnisko publikāciju un citējamības skaits LU fakultātēs un struktūrvienībās, starptautiskā sadarbība, darba devēju reputācija. Atkārtoti LU ieguvusi 1. vietu vērtējumā – mācībspēki ar doktora grādu.

“Trešo gadu pērc kārtas LU šajā reitingā stabili ieņem augstāko vietu no Latvijas augstskolām. Tas liecina, ka esam uz pareizā izaugsmes ceļa un mūsu izvēlētā Universitātes attīstības stratēģija ļauj sasniegt arvien labākas pozīcijas citu universitāšu pulkā. Īpašs gandarījums par zinātnisko publikāciju un citējamības rezultātiem. Tas parāda, ka LU spēj piedāvāt zinātniekiem saistošu darba un pētniecības vidi, dodot iespēju ar saviem atklājumiem un secinājumiem iepazīstināt starptautisko zinātnes sabiedrību, kā arī uz mūsu zinātnieku datiem savus pētījumus balstīt un tālāk attīstīt citu valstu pētniekiem. Uz to nepārprotami norada citējamības rādītāji,“ reitinga rezultātus komentē LU prorektors Valdis Segliņš.

No Latvijas augstskolām reitingā iekļuvušas arī Rīgas Tehniskā universitāte – 57. vieta, Rīgas Stradiņa universitāte – 119. vieta, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Daugavpils Universitāte – 241. – 250. vieta un Transporta un sakaru institūts ierindojas 301.– 350. vietā. Arī citas Latvijas augstskolas ir ceļā uz šo reitingu

Reitingā visaugstāk novērtētās universitātes: 1. vietu jau vairākus gadus saņēmusi M. Lomonosova Maskavas Valsts universitāte, 2. vietā – Kārļa Universitāte Čehijā, Prāgā,  3. vietu saglabājusi Sanktpēterburgas Valsts universitāte.

"QS University Rankings" augstskolu reitings ir viens no pasaules ietekmīgākajiem un arī visplašāk pazīstamajiem universitāšu reitingiem. Kopumā reitingā vērtēta 451 reģiona universitāte, no kurām 60 sarakstā iekļautas pirmoreiz.

Vairāk informācijas par QS University Rankings: EECA reitinga rezultātiem: https://www.topuniversities.com/university-rankings/eeca-rankings/2022  

Dalīties

Saistītais saturs

LU pakāpjas Times Higher Education Jaunās ekonomikas valstu universitāšu reitingā
20.10.2021.

LU pakāpjas Times Higher Education Jaunās ekonomikas valstu universitāšu reitingā

Prestižajā THE reitingā pa zinātņu jomām LU ir visaugstāk novērtētā augstskola Latvijā
21.09.2021.

Prestižajā THE reitingā pa zinātņu jomām LU ir visaugstāk novērtētā augstskola Latvijā

LU augstākie rezultāti Latvijā QS starptautiskajā reitingā “EECA 2021”
05.01.2021.

LU augstākie rezultāti Latvijā QS starptautiskajā reitingā “EECA 2021”