Jau šonedēļ, 16. decembrī, plkst.17.00 mūs priecēs Latvijas Universitātes (LU) Ziemassvētku koncerts “Ceļā uz gaismu”, kurā mūziku papildinās Latvijā līdz šim maz zināmas vizuālās tehnikas – ebru – mākslinieces Andas Kolosovas veidotie darbi. Ebru vīzijas taps koncerta laikā un atspoguļosies LU Lielās aulas griestu daļā, veidojot unikālas gaismas spēles. Kas ir ebru tehnika un kā tā nonākusi Latvijā, stāsta māksliniece A. Kolosova.

A. Kolosova pēc izglītības ir vizuālās mākslas skolotāja, absolvējusi LU. Jau 17 gadus viņa organizē dažādas radošās darbnīcas pasākumos, kādēļ arvien meklē jaunus veidus, kā aizraut publiku.

“Apmēram pirms septiņiem gadiem Youtube pamanīju ebru tehniku un sāku pētīt, kas tas ir

un kā tikt tam klāt. Atklājums mani saviļņoja, tā teikt, - ebru “iekrita man sirdī” un es nolēmu to apgūt pamatīgāk, nekā nepieciešams ballīšu līmenim. Latvijā skolotāju nebija un es braucu mācīties ebru uz Stambulu,” savu ceļu unikālās tehniskas apgūšanā atklāj māksliniece. Stambulā sastaptie skolotāji bijuši izcili, viņa ātri apguvusi pamata lietas un varējusi sākt praktizēt Latvijā. “Mans ceļš uz ebru bija skaists, piedzīvojumiem bagāts un esmu pateicīga liktenim, ka viss tā “salikās”,”  atzīst A. Kolosova.

Kas tad ir ebru?

Ebru ir neparasts glezniecības veids, kad krāsa tiek pludināta uz īpaši sagatavota ūdens virsmas, veidojot rakstus un zīmējumus, kurus pēcāk var pārnest uz papīra vai auduma. Tēlaini šī māksla tiek dēvēta par sirds melodijas attēlošanu uz ūdens. Kā jau minēts – LU Ziemassvētku koncertā mākslinieces veidotie ebru zīmējumi ar video starpniecību būs skatāmi uz LU Lielās aulas griestiem.

Ebru vēsture sākusies tālajā 13. gadsimtā Senajā Persijā, no kurienes pa Lielā Zīda ceļu ebru māksla nokļuva Turcijā, kur attīstījās, uzplauka un nobrieda. Šodien ebru māksla ir iekļauta UNESCO mantojumu sarakstā.

Sākotnēji ebru darbi tika izmantoti grāmatu un dokumentu dekorēšanai, kā arī kā pamats kaligrāfijai. Mūsdienās tas ir pašpietiekams mākslas darbs interjeram, kā arī lielu popularitāti iemanto ebru video priekšnesumi. Kā notiek zīmējuma pārnešana no ūdens uz papīru, var skatīt šajā video.

Senatnes un mūsdienu saplūšana

Kā stāsta māksliniece, visgrūtākais ebru apgūšanā, protams, ir sākums – iemācīties sajaukt un sabalansēt krāsas ar ūdeni, lai varētu kontrolēt procesu, nevis paļauties brīnumam un abstrakcijai. “Tieši sākums ebru apmācībā ir ļoti piņķerīgs, ar daudzām niansēm. Tāpēc arī uz Turciju mācīties devos vairākkārt,” tā A. Kolosova.

Taču fakts, ka ebru ir gadsimtiem sena tehnika, nenozīmē, ka šajā jomā nenotiek attīstība. A. Kolosova stāsta, ka, piemēram, viņas skolotājs Garip Ay ir ieviesis daudz jauninājumus ebru mākslā. Arī ideja par mākslas darba projicēšanu uz lielākas virsmas nākot no skolotāja. Arī pati cenšoties izdomāt, kā zīmējuma veidošanas procesu ar vienkāršiem līdzekļiem padarīt mūsdienīgi aizraujošāku. Anda lepojas ar saviem ieviestajiem specefektiem – UV gaismas un fēna pielietošanu.

Vairāk informācijas par ebru tehniku un iespēju piedalīties meistarklasēs - www.ebrulatvija.lv.

Dalīties

Saistītais saturs

Stāsta studenti: Ziemassvētki Latvijā un citur pasaulē
13.12.2021.

Stāsta studenti: Ziemassvētki Latvijā un citur pasaulē

LU Ziemassvētku koncerts ar krāšņiem gaismas elementiem
13.12.2021.

LU Ziemassvētku koncerts ar krāšņiem gaismas elementiem

Ziemassvētki kristīgajās, folkloras un dāvanu tradīcijās
06.12.2021.

Ziemassvētki kristīgajās, folkloras un dāvanu tradīcijās