Publicitātes foto.

16. novembrī norisinājās starptautiskais 3D betona drukas konkurss, kurā piedalījās 27 komandas, tai skaitā Latvijas augstskolu studenti, kā arī interesanti no Grieķijas, Austrijas, Spānijas, Francijas, Indijas, Ķīnas un ASV.

Konkursa otrajā kārtā uzņemtas 11 komandas. Izvēlētajām komandām piešķirti 5500 EUR finansējums materiāliem, prototipu izstrādei un ekspertu konsultācijām no RTU 3D betona drukāšanas laboratorijas, SAKRET Latvija un PERI SIA.

Konkursu rīko Latvijas Universitāte (LU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrika sadarbībā ar radošo prasmju izglītības platformu «C2D» projektā «LU inovāciju granti studentiem». Konkursa mērķis ir popularizēt 3D betona drukāšanu un radīt pirmās publiski pieejamās 3D drukātās vides instalācijas Latvijā.

3D betona drukāšana ir inovatīvs zinātnes un tehnoloģiju attīstības virziens, kas strauji attīstās visā pasaulē. Tehnoloģija ir ilgtspējīga, nodrošina cilvēkresursu un materiālu efektīvu izmantošanu, kā arī arhitektūras un būvniecības nozarēm piedāvā gandrīz bezgalīgas iespējas, kas saistītas ar formas, izmēra un struktūras brīvību.

Turpmākos trīs mēnešu noritēs padziļināta konceptu izstrāde sadarbībā ar mentoriem, kas pārzina 3D betona drukas tehnoloģiju, 3D modelēšanu, dizainu, prototipēšanu, ainavu arhitektūru, u.c. Dalībnieki savas idejas testēs un drukās prototipus RTU 3D betona drukāšanas laboratorijā sadarbībā ar projekta sponsoru “Sakret”, kas ir lielākais sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražotājs Baltijas reģionā. Laboratorijā var drukāt betona masu, izstrādāt prototipus objektu vai konstrukciju detaļām, pētīt un pārbaudīt inovatīvus materiālus, testēt izdrukātus objektus.

Konkursa fināls paredzēts 2022. gada 18. martā LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā. Tajā komandas prezentēs un izstādīs savu projektu vizualizācijas un maketus, ko vērtēs profesionāla žūrija. Viena līdz trīs augstāk novērtētās komandas gūs iespēju realizēt savu vides dizaina objekta ideju pilnā izmērā un novietot to LU Akadēmiskā centra teritorijā, kā arī pretendēs uz balvām 1000-5000 eiro apmērā.

Vairāk informācijas  sekojot saitei www.print-concrete.com un jaunumiem facebook lapā https://www.facebook.com/concretecompetition .

Konkurss tiek rīkots ar ERAF līdzfinansēta projekta «LU inovāciju granti studentiem» (Nr.1.1.1.3/18/A/007) atbalstu. Lai attīstītu studentos inovatīvo domāšanu, jaunrades prasmes un uzņēmējspējas, Latvijas lielākās augstskolas īsteno vērienīgu projektu, piedāvājot daudzveidīgus un modernus apmācību moduļus, plašas sadarbības iespējas ar industriju, stipendijas un atbalsta instrumentus agrīnu zinātņietilpīgu biznesa ideju attīstīšanai.

Dalīties