Latvijas Universitāte sveic 1. adventē!

Straujiem soļiem tuvojas gada gaišākie svētki, un kas gan cits radīs īsto noskaņu, ja ne mēs paši. Latvijas Universitāte piedāvā atskatīties uz vairāku aizvadīto gadu īpašajiem mirkļiem, kas saistīti ar Ziemassvētku gaidīšanas laiku, siltumu un brīnumiem.

Aizvadot nu jau otro decembri pandēmijā, ir gluži normāli, ka dzimst jaunas tradīcijas – radu satikšanās tiešsaistē vai apmaiņa ar dāvanām, izmantojot sūtīšanas pakalpojumus. Bet šodien piedāvājam atskatīties uz to, kā bija. Kā gaidījām Ziemassvētkus, kā svinējām un sveicām līdzcilvēkus.

Šogad daba mūs īpaši palutinājusi, ļaujot pirmo adventi sagaidīt ar apsnigušu ainavu aiz loga. Arī precīzi pirms pieciem gadiem – 2016. gada 29. novembrī – Latvijas Universitāti rotāja sniega kupenas.

 

Savukārt šādi LU ēka Raiņa bulvārī 19 un tās apkārtne izskatījās 2005. gadā īsi pirms Ziemassvētkiem.

 

Arī LU Akadēmiskais centrs Torņakalnā savulaik jau piedzīvojis kupenu kupenas. Skats no Zinātņu mājas terases 2019. gada ziemā.

 

Viena no biežāk sastopamajām Ziemassvētku tradīcijām ir eglītes nešana mājās. Arī Latvijas Universitāte ik gadu visu saimi priecē ar skaisti dekorētu eglīti Raiņa bulvāra 19 ēkas vestibilā. Šāda eglīte apmeklētājus ikdienas sagaidīja 2017. gada decembrī.

 

Un kas gan būtu Ziemassvētku eglīte bez rotājumiem? Māksliniece Aira Lesiņa pērn veidoja skaistas porcelāna bumbas Latvijas Universitātei. Ieskaties arī unikālo bumbu tapšanā! Top LU porcelāna eglīšu rotājumi.

 

Neaizmirsīsim arī to, kā 2019. gada nogalē LU profesors Vjačeslavs Kaščejevs un students Rimants Žogota rādīja, kā eksperimenta rezultātā pagatavot kristālu eglītes rotājumu vai pat dāvanu no ikvienam pieejamajiem materiāliem. Ideja Ziemassvētku dāvanai - kristāla sniegpārsliņa. Eksperimentē V. Kaščejevs un R. Žogota.

 

Katrā darba kolektīvā, kursabiedru lokā vai ģimenē noteikti ir kāda īpaša tradīcija, kuru piekopj, Ziemassvētkiem tuvojoties. Ar vienu tādu tradīciju dalījās LU Komunikācijas un inovāciju departaments. Kolēģu starpā nostiprinājusies slepenā rūķa tradīcija, apmainoties ar mazām dāvaniņām svētku gaidīšanas laikā.

 

Kādu īpašu pasākumu aizvadījām 2019. gada 12. decembrī, kad LU Studentu Servisu departaments ārvalstu studentiem radīja Ziemassvētku noskaņu un iepazīstināja ar dažām latviešu Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām. Ārvalstu studentiem bija iespēja pašiem izcept un ar glazūru apgleznot pašu veidotas piparkūkas. Tā kā lielākā daļa studentu to darīja pirmo reizi, tas radīja sajūsmu par jauko procesu.

 

Viens no skaistākajiem decembra pasākumiem Latvijas Universitātē ir Ziemassvētku koncerts. Katru gadu tas bijis unikāls un īpašs. Piemēram, 2020. gada 17. decembrī Lielajā aulā ar Ziemassvētku koncertu priecēja dziedātāja Marija Naumova. Pieejams arī pilnais koncerta ieraksts. LU Ziemassvētku koncerts “Gavilējiet, zvaigznes!”

 

Savukārt 2016. gadā Ziemassvētku koncertā muzicēja LU jauktais koris “Aura”.

 

Īpašu tradīciju, Ziemassvētkiem tuvojoties, piekopj arī LU Sociālo zinātņu fakultāte. Katru gadu fakultātes studējošo pašpārvalde ielūdz studentus uz Akustiskajiem Ziemassvētkiem, lai pirms sesijas mājīgā atmosfērā atpūstos un ieskandinātu svētkus. Pasākums SZF pirmo reizi norisinājās 2008. gada decembrī. Gadu laikā tā ir kļuvusi par stabilu tradīciju, kurā studenti un pasniedzēji var satikties, lai svētku gaisotnē baudītu akustisko mūziku, zīmētu apsveikuma kartītes, baudītu siltu dzērienu un piparkūkas. Fotogrāfijas no 2017. gada Akustiskajiem Ziemassvētkiem.

 

Un kādas Ziemassvētku tradīcijas ir jūsu ģimenē, draugu vai paziņu lokā? Aicinām ikvienu dalīties ar gaišām, sirsnīgām fotogrāfijām sociālajos tīklos, atzīmējot Latvijas Universitāti, lai kopīgi radītu svētku sajūtu! Gaišu un priecīgu pirmo adventi!

Dalīties

Saistītais saturs

Digitālie Ziemassvētki: izmanto mobilās lietotnes svētku sajūtas radīšanai
20.12.2021.

Digitālie Ziemassvētki: izmanto mobilās lietotnes svētku sajūtas radīšanai

Stāsta studenti: Ziemassvētki Latvijā un citur pasaulē
13.12.2021.

Stāsta studenti: Ziemassvētki Latvijā un citur pasaulē

Ziemassvētki kristīgajās, folkloras un dāvanu tradīcijās
06.12.2021.

Ziemassvētki kristīgajās, folkloras un dāvanu tradīcijās