Biedrības “Glābiet bērnus” valdes priekšsēdētāja LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Inguna Ebela un LU rektors profesors Indriķis Muižnieks. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitāte un biedrība “Glābiet bērnus” piektdien, 26. novembrī, parakstīja līgumu par sadarbību pētījumu, sabiedrības izglītības un sabiedriskās domas ietekmēšanas jomā ar mērķi uzlabot starptautisko bērna tiesību normu nostiprināšanu valstī.

Līgumu parakstīja LU rektors profesors Indriķis Muižnieks un biedrības “Glābiet bērnus” valdes priekšsēdētāja LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Inguna Ebela.

I. Ebela akcentēja, ka Latvijā trūkst sadarbības starp zinātniekiem un lēmumu pieņēmējiem, taču, strādājot zinātnieku komandā, lēmumus var ietekmēt, ko pierāda līdz šim veikti pētījumi.

“Valsts pētījumu programmas ietvaros profesores Ingrīdas Rumbas-Rozenfeldes vadībā veicām pētījumu par bērnu mirstības mazināšanu un mēs konstatējām, kas ietekmē bērnu mirstību, kas tālāk tika iestrādāti lēmumos un bērnu mirstība ir ievērojami samazinājusies. Ne tikai mūsu pētījuma iespaidā, bet mēs parādījām cēloņsakarības, kas to tieši ietekmē,” uzsvēra I. Ebela.

Jau 2022. gada janvārī tiks rīkota kopīgā konference “Covid-19 ietekme uz bērniem, tiesības un atbildība”, kurā uzsvars būs tieši uz sociālo zinātņu pētnieku piedalīšanos.

“LU sniegs atbalstu caur nopietnu zinātniskās faktu bāzes veidošanu un pasākumiem, kuri jāakceptē politiskā līmenī un kuru pietiekami skaidra definēšana ir viena no Latvijas starptautiskām atbildībām, gatavojot arī tautas attīstības pārskata ziņojumus, kādas ir bērnu tiesības un aizsardzība,” bilda LU rektors I. Muižnieks.

LU un biedrība ir vienojusies pētīt, prognozēt un modelēt Covid-19 pandēmijas sekas uz bērnu veselību un attīstību. Sadarbība arī paredz informēt sabiedrību par Covid-19 potenciāli smago fiskālo ietekmi uz vairāku paaudžu bērniem, viņu veselības stāvokli, izglītības kvalitāti, konkurētspēju starptautiskajā darba tirgū un socializāciju, kā arī informēt par Covid-19 izcelsmi, vakcinācijas drošību un retajām kontrindikācijām, vecāku un sabiedrības atbildību infekcijas apdraudējuma novēršanā bērniem sabiedrības visaptverošas vakcinācijas ceļā.

Dalīties

Saistītais saturs

Aicina uz konferenci „Covid-19 ietekme uz bērniem, tiesības un atbildība”
21.01.2022.

Aicina uz konferenci „Covid-19 ietekme uz bērniem, tiesības un atbildība”