Latvijas Universitātes profesors Andrejs Ērglis. Foto: Alma Edžiņa, Latvijas Zinātņu akadēmija.

25. novembrī Latvijas Universitātes profesoram Andrejam Ērglim tika pasniegta Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Lielā medaļa. Medaļa profesoram tika piešķirta 2020. gadā, taču personīgi pasniegta šogad LZA rudens pilnsapulcē.

LZA Lielā medaļa LZA īstenajam loceklim Andrejam Ērglim ir piešķirta par nozīmīgu ieguldījumu jaunu ārstniecības virzienu ieviešanā  sirds slimību ārstēšanā Latvijā.

LZA akadēmiķis Dr.med. Andrejs Ērglis ir LZA viceprezidents (2016–2020), LU Medicīnas fakultātes profesors, LU Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūta direktors, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs.

A. Ērglis veic aterosklerozes patoģenēzes un klīnisko izpausmju, personalizētas monitorēšanas, diagnostikas un ārstēšanas pētniecību, cilmes šūnu un biomateriālu pētniecību. Nolasījis vairāk nekā 700 lekcijas vietējās un starptautiskās konferencēs un publicējis vairāk nekā 400 zinātniskus darbus par sirds un asinsvadu slimību epidemioloģiju, diagnostiku un ārstēšanu, invazīvo kardioloģiju un reģeneratīvo medicīnu. Viņam ir augstākais Hirša indekss (H=45) Latvija mediķu vidū.

 A. Ērglis vadījis vairākus Latvijas veselības aizsardzības pēdējās desmitgades valsts pētījumu programmu (VPP) projektus: „Jaunu sirds un asinsvadu slimību agrīnās diagnostikas un profilakses metožu izstrāde” (2006–2009); „Aterosklerozes patoģenēzes un klīnisko izpausmju, cilmes šūnu un biomateriālu pētniecība” (2010–2014); “Aterosklerozes izraisīto procesu vadītājs personalizētas monitorēšanas, diagnostikas un ārstēšanas pētniecība” (2014-2017).

Latvijas valsts iestādes novērtējušas A. Ērgļa ieguldījumu Latvijas medicīnā un piešķīrušas virkni apbalvojumu: 2003. gadā – Triju Zvaigžņu ordenis, 4. šķira; 2005. gadā – LR Veselības ministrijas Atzinības raksts par iniciatīvu un ieguldījumu kardioloģijas dienesta organizēšanā valstī; 2006. gadā – LR Ministru kabineta Goda diploms par nozīmīgu ieguldījumu invazīvās kardioloģijas attīstībā Latvijā; 2013. gadā – LU balva par oriģināla pētījuma rezultātiem sirds ķirurģijā; 2014. gadā – Latvijas Ārstu biedrības “Gada balva medicīnā”; 2015. gadā A. Ērglis kļuva par Latvijas Gada cilvēku medicīnā.

A. Ērgļa dzīves moto “Es nekad neesmu gribējis uzvarēt, bet man ārkārtīgi riebjas zaudēt,” apliecina, ka izaicinājumi kardioloģijā Latvijā gaida jaunus risinājumus.

Dalīties

Saistītais saturs

LZA profesoram Jānim Spīgulim pasniedz Lielo medaļu
26.11.2021.

LZA profesoram Jānim Spīgulim pasniedz Lielo medaļu