Publicitātes foto.

Šā gada 17.-18. novembrī Briselē norisinājās Eiropas Vēža organizācijas sasauktais Eiropas Vēža samits 2021 ar devīzi ‘No plāniem uz aktivitātēm’.

Konferencē bija pārstāvēti arī Latvijas medicīnas jomas speciālisti. Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors (LU KPMI) un Eiropas Vēža misijas padomes loceklis, Latvijas Universitātes profesors Mārcis Leja, runājot par Misijas padomes rekomendācijām par visaptverošu vēža aprūpes infrastruktūru izveidi katrā no ES dalībvalstīm, skāra tās problēmas, kuras var rasties dažās dalībvalstīs, arī Latvijā, Eiropas Vēža misijas rekomendāciju un Eiropas Vēža uzveikšanas plāna ieviešanas procesā.

Konferencē tikās Eiropas Komisijas un dalībvalstu nacionālo līmeņu politiķi, nozares eksperti, tai skaitā aprūpes personāla pārstāvji, mediķu asociācijas, kā arī pacientu organizāciju un industrijas pārstāvji. Eiropas Vēža organizācija (www.europeancancer.org) ir onkoloģijas nozarē Eiropas līmenī strādājošu kopumā 36 organizāciju, kā arī 20 pacientu atbalsta grupu federācija, kam regulāri pievienojas jaunas dalīborganizācijas.

Konferencē tika pārstāvēti augstākā līmeņa Eiropas Komisijas politiķi, tostarp aktīvi piedalījās gan veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu (Στέλλα Κυριακίδου), gan arī inovāciju, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Marija Gabriela (Mariya Gabriel), uzsverot augsto onkoloģijas prioritāti Eiropas līmenī attiecīgajos Eiropas Savienības ģenerāldirektorātos.

Samita laikā tika apspriesta un parakstīta deklarācija, kas fokusējas uz vēža skrīninga un agrīnas diagnostikas, vēža pētniecības un ārstēšanas, lielo datu izmantošanas, kā arī vienlīdzības aspektiem. Deklarācijā būtiska uzmanība veltīta nepieciešamībai veidot uz pacientiem vērstu veselības politiku, kā arī visaptverošu Eiropas līmeņa vēža centru tīklu. Tieši pēdējam pievērsta īpaša uzmanība, lai visā Eiropas Savienībā nodrošinātu vienlīdzību, kā arī aprūpes kvalitāti. Tāpat minēta cilvēkresursu problēma onkoloģijas jomā, dažādu specialitāšu profesionāļu apmācības nepieciešamība ar onkoloģiju saistītos jautājumos, kā arī vajadzība izglītot par Covid-19 izraisītiem sarežģījumiem onkoloģijā.

Dalīties

Saistītais saturs

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā
17.10.2022.

LU profesors Mārcis Leja strādās pie kolorektālā vēža skrīninga plāna uzlabošanas Eiropā