Foto: Latvijas Valsts prezidenta mājaslapa.

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2021. gada 22. oktobra lēmumu piešķirti 60 augstākie Latvijas valsts apbalvojumi. Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts sešām Latvijas Universitātes pētniecēm.

Ar augstākajiem Latvijas valsts apbalvojumiem apbalvoti cilvēki, kuri izcili kalpojuši Latvijas valstij un tautai un kuru pašaizliedzīgais, profesionālais un sabiedriskais darbs, pilsoniskais veikums ir pelnījis augstāko valsts atzinību. Katra atsevišķais darbs un ieguldījums ir vienlīdz izcili vērtējams un cildināms.

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls 2021. gada 22. oktobrī nolēma atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 11. pantam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelt par:

1. Iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri:

Vēsturnieci, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošo pētnieci, Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes asociēto profesori Dr. hist. Dainu Bleieri.

2. Iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku:

  • Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošo pētnieci, Kultūras, sabiedrības un vides pētījumu nodaļas vadītāju, bijušo ilggadējo institūta direktori Dr. philol. Daci Bulu;
  • Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves folkloras pētnieci Elgu Melni;
  • Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta latviešu tautasdziesmu semantikas pētnieci Dr. habil. philol. Beatrisi Reidzāni;
  • Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieci un Latviešu folkloras krātuves fondu glabātāju Dr. philol. h. c. Mārīti Vīksnu.

3. Iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri:

Māsu, biedrības “Latvijas Māsu asociācija” prezidenti, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes lektori Ditu Raisku.

Augstākie valsts apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuri augsti profesionāli, īpaši pašaizliedzīgi un drosmīgi veikuši amata pienākumus līdz šim nebijušas sarežģītības sabiedrības apdraudējuma situācijā – Covid-19 pandēmijas laikā. Cilvēkiem, kuri savu darbu veltījuši atjaunotās neatkarīgās Latvijas valsts veidošanai, pilsonisko vērtību nostiprināšanai, izciliem kultūras un zinātnes darbiniekiem. Apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuri daudzu gadu garumā veicinājuši latviešu diasporas vienotību un saikni ar Latviju.

Vairāk informācijas Latvijas Valsts prezidenta tīmekļvietnē.

No sirds sveicam un lepojamies!

Dalīties